RSS Feed

Csányi és a piros lap

Regös István - 2017. 11. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csányi és a piros lap

Az már ténykérdés, hogy a magyar futball meghatározó rajongói tábora piros lapot mutatott fel a válogatott csapatnak, az MLSZ elnökségének, mi több, elnökének is. Arról nincs vita, hogy a magyar labdarúgás helyzete finoman szólva, a béka segge alatt van, nagyjából egyenlő a nullával. Ha nyertünk, az csak a véletlennek köszönhető, mert olykor az a helyzet állt elé, hogy a kapu felé guruló labdát az ellenfél saját kapujába gurította.

Mellesleg úgy tűnt, hasonló gól esett, amivel 1-0-ra megvertük Costa Ricát, így hát sokan úgy gondolták, lehet ünnepelni. De mit is? Hogy kikaptunk Andorrától, a parányi Luxemburgtól és idehaza kínkeserves góllal 1-0-al zártuk az évet? Aki ezt ünnepli, az sem a futballhoz, sem a közhangulathoz nem ért. 

Akadémia, dehogy!

A minap egy oknyomozó honlap megállapította, hogy egy NB II-es játékos is milliós fizetést kap. Az úgynevezett futballakadémiák sok-sok milliárd forintos összegeket zsebeltek be, hogy aztán semmit se adjanak érte. Nekem tökmindegy, hogy most kié egy-egy csapat, egyáltalában nem érdekel, hogy x.y. mágnás miért üzemeltet Videotont vagy Diósgyőrt, csupán az érdekel, hogy van-e bármilyen eredmény. Tizenéves gyerekek szülei kötnek szerződést fiaikra, hogy aztán évek múltán se jussanak idehaza szóhoz. De nem nagyon tudnak felmutatni olyan játékost, aki ezekből az akadémiákból nemzetközi szintű játékosként jelent meg a futball piacán. Döbbenten nézem egy-egy mérkőzés előtt a csapat-összeállításokat. Az igazság az, hogy szinte alig találok köztük magyart. És ha találok, biztos, hogy nem egykori akadémistára bukkanok. Vagyis tessék megmondani, mi a fenének költ az állam vagy a TAO, ha úgy tetszik, olyan akadémiákra pénzt, aminek nincs haszna?


Hogy a fű nőjön, ne a futball

Tudom, rögtön demagógiával vádolnak, ha azt mondom, majdnem bezárásra ítéltetett egy úgynevezett hospice ház, 50 millió forint híja miatt. Elég megkérdezni és felmutatni azt a számot, ami körülbelül hasonló az 50 millióhoz és az a feladata, hogy fűtse az akadémiák gyepszőnyegét. Az egyik honatya nagy bölcsen azt mondta, igen-igen, tényleg sokkal többet keres egy NB I-es vagy NB II-es focista, mint sok kiváló orvos, de nyugaton ennél sokkal többet keres egy focista és sokkal többet költenek egy stadionra. Kedves képviselő úr! Ön összekeveri a szezont a fazonnal! Ugyanis nyugaton egy fillért nem költenek állami pénzből sem stadionokra, sem futballistákra. Egy Barcelona meccsre, akárhol és akárkivel játszik, százezer ember vesz jegyet, biztatja a csapatát és egy vagyont fizet a világ valamennyi televíziója, hogy megszerezze a közvetítés jogát. Ott a TAO valami olyasmit jelentene, hogy tahó, aki így gondolkodik. Ugyanis, ahogy mondani szokás Budapesten, akikre hivatkoznak, mint példaadó nyugatiak, azok megtanulták, ne más fütykösével verjék a csalánt.


Még mindig Csányi a remény

Először a sárga, majd a piros lapot Csányi Sándor is meglátta. Az az ember, aki hihetetlen tehetségével, szorgalmával és pénzügyi tudásával azon kevesek közé tartozik, aki méltó az ország leggazdagabb embere címére, nem is értem, miért vállalja ezt a hatalmas fiaskót. Félő, hogy előbb-utóbb, inkább előbb, árnyékot vet fantasztikus életművére. Bár mondhatjuk, olyan típus, aki nem ijed meg saját árnyékától, harcos, igazi vadász. De tudnia kellene, hogy kevés, ha minden bukás után újabb és újabb pénzbeli injekciót pumpálnak a futballba, vagy nem ér oda ez a pénz, vagy rosszul használják fel. És itt egy Csányi, aki szétcsaphatna végre. És elfogadná a szurkolók piros kártyáját, kiállítaná az összes ál-sportolót és együtt mutatná fel az igazi szurkolókkal azt a táblát, amire az volt felírva: „Méltatlanok vagytok a címeres mezre, menjetek dolgozni!”Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ