RSS Feed

Megbélyegezve

Csontos Tibor - 2017. 11. 16. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megbélyegezve

Majdhogynem csendben nyílt meg a Hunfila 2017 Budapest - 150 év című, nemzetinek címkézett bélyegkiállítás és szalon a Stefánia Palotában. Ugyanilyen csendben be is zárt a sajnos csupán egy hosszú hétvégére berendezett kiállítás és szalon. A különlegesnek mondható esemény nem szerepelt a vezető kulturális hírek között, miközben a magyar bélyeghistória a magyar kultúra és művelődés történelmének szerves tartozéka. Jóval többet érdemel az őt körülvevő csendnél és némaságnál.

Miközben a kiállítást tető alá hozó Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége megadta a módját a magyar bélyeg százötvenedik születésnapja megünneplésének.  A stefániás bélyegkiállítást és szalont például Kövér László házelnök nyitotta meg, a hírek szerint maga is szenvedélyes bélyeggyűjtő. Kultúrtörténeti elemnek nevezte a bélyeget, amely " az esztétikum és a praktikum, azaz az ember szépérzékének és hasznosság iránti igényének szerelemgyerekeként született a tizenkilencedik században. A bélyeg valóban jóval több, mint a bélyeggyűjtők számára kiadott kis színes cédula: kulturális üzeneteket hordoz, amelyek másként talán el sem jutnának az emberekhez.

Egy-egy bélyegkatalógus nem más, mint képes történelemkönyv. Ezt már Jakab Géza, a MABÉOSZ szervezeti titkára mondta, aki tudásforrásnak is tartja a bélyeget. Szerinte például egy lepkéket bélyegeken gyűjtő jobban fogja tudni a lepkék összes faját és latin nevét, mint egy iskolai biológia tanár. A bélyeggyűjtő mindig is kicsit exhibicionista, nem véletlenül próbálták anno a bélyeggyűjtemény megmutatásával elcsavarni a hölgyek fejét…  Sőt, a bélyeggyűjtő egy másik bélyeggyűjtő fejét is el akarja csavarni… Ennek ellenére alig van becse a bélyegnek, ma már az országos szövetségnek is csak mintegy kétezer tagja van és alaposan megritkult a hajdani bélyegboltok, bélyegeket akár zacskóban is áruló "trafikok" száma. Budapesten alig tucatnyi ilyen üzletet működtetnek a bélyegmániások, vidéken is legfeljebb bélyegnagyítóval kell őket keresni. 

Talán nem véletlenül, hiszen a bélyegkereskedelem is ma már legnagyobbrészt az interneten zajlik, ezek a kis üzletek legfeljebb a bélyeggyűjtemények felvásárlására nyitnak ki. Az is baj, hogy napjainkban lassan eltűnnek a levelek, az e-mailre ugye, nem kell bélyeget ragasztani, a postán feladott borítékot sem kell már a korábban postai értékcikknek számító bélyeggel feladni, ezt már az elektronikus pecsétek pótolják a postahivatalokban. Hovatovább a bélyegkiadásban monopóliumot élvező Magyar Posta szinte már csak a gyűjtők kedvéért jelentet meg bélyegeket, blokkokat, emlékbélyegeket. 

Régi szép idők! 1930-ban nyílt meg például a budapesti Bélyegmúzeum, amely a világ egyik legnagyobb bélyegmúzeuma. Jelenlegi helyére a Hársfa utcába 1940-ben költözött, ahol az épületrészt már kifejezetten múzeumnak tervezték. Az építés során arra is ügyeltek, hogy a bélyegekre ártalmas napfény ne jusson be a kiállítóterembe, illetve Magyarországon szinte elsőként itt volt automata tűzoltó-berendezés és klimatizált kiállítóterem. Lépcsőházát a bélyegek perforált széleit utánzó Zsolnay-csempék díszítik. A gyűjtemény értékét jelzi, hogy 1945-ben a legértékesebb bélyegeket tartalmazó  három páncélozott doboz felkerült az első aranyvonatra, majd később a forint aranyfedezetének egy részét biztosította. Ma pedig már több mint tizenhárom millió bélyeget őriznek, igaz, a kiállítóteremben „csak” félmillió látható belőlük. 

Azért napjainkban is zajlik a bélyegélet. A gyűjtők most is büszkélkedhetnek a Bélyegvilág című, nívós filatéliai és numizmatikai szemlével, működnek még bélyegszakkörök, bélyegklubok és bélyegaukciókat is tartanak, rendre átadják az év legszebb bélyegéért járó elismerést. Ma is viták zajlanak arról, mi kerüljön a bélyegekre, hiszen egyetlen ország postaigazgatósága sem adhat ki végtelen számú bélyeget. Magyarországon az egy év alatt kiadható témák számát huszonhatban határozták meg, köztük vannak például tudományos területek, sportesemények, külföldi, hazai személyiségek.  Évente több száz javaslat érkezik a Magyar Postához azzal kapcsolatban, milyen eseményt vagy kiket szerepeltessen a bélyegeken. Sőt az utolsó szót kimondó bizottságnak is nyolcvan-kilencven javaslat közül kell választania. Szóval, a megbélyegzett bélyegesek várják a következő százötven évet


Fotó: darabanth.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ