RSS Feed

Nagyezsda, Béla és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 11. 14. 9:23:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nagyezsda, Béla és a többiek

Rozalia Luksenburg - a Német Birodalom alapításának évében - 1871-ben született. Az európai munkásmozgalom és marxizmus 1919-ben meggyilkolt kiemelkedő alakja Rosa Luxemburg néven tett szert nemzetközi ismertségre. A latin és ógörög alapműveltséggel rendelkező baloldali nő a lengyelen és oroszon kívül németül és franciául is beszélt.

Nagyezsda Konsztantyinova Krupszkaja (1869-1939) édesanyjához hasonlóan a pedagógusi pályát választotta. Lenin majdani hitvese az oroszon kívül jól beszélt lengyelül, németül, franciául és angolul is. Így a - tartósan svájci emigrációban tartózkodó - házaspár levelezését, s az Iszkra című lap kiadását is nagyban segítette az asszony sokoldalúsága. Rozalia Luksenburg – a Német Birodalom alapításának évében – 1871-ben született. Az európai munkásmozgalom és marxizmus 1919-ben meggyilkolt kiemelkedő alakja Rosa Luxemburg néven tett szert nemzetközi ismertségre. A latin és ógörög alapműveltséggel rendelkező baloldali nő a lengyelen és oroszon kívül németül és franciául is beszélt.  Szeretett angolul olvasgatni, s egy flört kedvéért akár az olasz bókokat is megértette.

De evezzünk hazai vizekre! Az erdélyi Kohn család fia, a kolozsvári egyetem diákjaként magyarosította Kun Bélára a nevét. A K.und K. hadsereg katonája az orosz fogságban nem csak a szláv nyelvet, hanem a bolsevik eszméket is elsajátította. A németül és angolul is megtanult kommunista aggitátor a második világháború előtti, sztálini tisztogatás áldozata lett. A darabjaira hullott Szovjetunió legnagyobb utódállama, Oroszország élén ma Vlagyimir Putyin áll. A tartós ukrajnai válság miatt a nyugat kritikájának kereszttüzébe került moszkvai elnök elődjeinél jobb nyelvérzékkel rendelkezik: német és angol tudását a nemzetközi porondon is sokszor bebizonyította már. Így van ezzel az EU legnépesebb tagországának kormányfője is. Angela Merkel szeret és tud is, angolul, oroszul beszélni tárgyalópartnereivel. A legutóbb tavaly februárban Budapesten járt német kancellárnő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „munkanyelve” hagyományosan az angol.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ