RSS Feed

Som

Csontos Tibor - 2017. 11. 13. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Som

"Lajos, járj a vizen!" - így is beszóltak Som Lajosnak azokban az időkben, amikor a Piramissal a csúcsra jutott. Amikor a középiskolások építőtáboraiban Soma Lajos-brigádok, az általános iskolákban Révész Sándor Őrsök alakultak és a sajtó Piramis-jelenségről beszélt.Mert Som a rockvilág trónján ült, a szó minden értelmében rocksztár volt. Nevezték nagy kreátornak is, a Piramis-mítosz megteremtőjének. A hetven éves korában elhunyt rockzenészt vasárnap búcsúztatták a budapesti Rockmúzeumban.

A család közleményben kérte a rajongókat, hogy egy szál virággal róják le kegyeletüket, és tudatta, hogy a temetést a nyilvánosság kizárásával tartják meg. Sokan ott voltak vasárnap délután a Rockmúzeumban, ahol Som Lajos fényképe és basszusgitárja - nagyon szerette ezt a hangszert, mesterdarabnak tartotta - mellé többek között virágot hozott a Karthago együttes teljes legénysége, egykori zenésztársai, Köves Pinyó dobos és Závodi János gitáros, eljött Zalatnay Sarolta énekesnő, Csoki, Vörös Gábor, a Piramis-nótákat játszó együttes két tagja, Bokor Attila, a Color együttes dobosa. S persze a hajdanvolt Piramis-fanok -megőszülve, szépkorúvá válva, de némelyikük amolyan piramisos bőrszerkóban. Eljöttek emlékezni arra a zenészre, aki életének utolsó éveit, sokak szerint nagyrészt magának köszönhetően is méltatlan körülmények között töltötte el. S miközben a régi időkre emlékeztek, ezt olvashatták Som fényképe mellett: " A legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után."

Igaz, Som utolsó, a kórházi betegágyán tett megnyilatkozásaiban arról panaszkodott, hogy nem érzi már ezt a szeretetet, a hetvenedik születésnapján sem látogatták meg azok, akikre pedig számított. Miközben azt mindenki elismerte, hogy valóban a Cream és Hendrix zenéjén felnőtt Som volt a Piramis atyja, lelke, motorja. Kozmopolita világ-rock-polgárnak tartotta magát és az ennek megfelelő életformát is élte, megjárta a mennyet és a poklot is. Az utóbbit illetően alkalmasint keresztapának, maffiavezérnek is nevezték, a másik oldalon ott volt, mint a hetvenes évek második felében a legnépszerűbb rockzenekar tagja, menedzsere, akit ötször egymás után választottak meg az év basszusgitárosának.Tudta, hogy sokakat irritál, de nem tudott másként élni. Az aranyügye, melynek nyomán Somot devizagazdálkodást sértő bűncselekmény és csempészetben bűnsegédként való részvétele miatt egy év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték, a Piramis darabjaira hullott, de sok híve azt sem bocsátotta meg neki, hogy rockerként a Nagycirkuszban szmokingban és cilinderben lovagolt egy revüműsorban. 

Sosem titkolta, hogy szeret jól élni. Sok mindenbe belefogott, ízig-vérig üzletember volt, kiadót alapított, szenvedélyes lovasként istápolta a honfoglalók útvonalát bejáró különleges lovastúrát, megválasztották a Magyar Utcai Harcosok Szövetsége elnökének is, még az IFOR-erők utcai harcosait is meghívta a magyar válogatott elleni találkozóra. Futott a rockszekér, a brit MUD együttessel turnézott a Piramis Lengyelországban, majd az amerikai Steppenwolf nyugat-európai turnéján játszottak előzenekarként. A klasszikus Piramis-korszak 1981-ben ért véget, Révész Sándor, az énekes, minden előzetes egyeztetés nélkül egy Berlin melletti kisvárosban tartott koncerten bejelentette, hogy ebben a felállásban ez volt a Piramis utolsó koncertje.

Som még próbálkozott a Senatorral, volt még ötnapos Piramis-ünnep a Budapest Sportcsarnokban, de a Piramis-vég az ő zenészpályafutása végét is jelentette. Kósza hírek szabadultak el vele kapcsolatban, s bár az utolsó pillanatig voltak tervei, álmai, a környezetében mindenki tudta, nincs tovább. Ebben az állapotában nem is lehetett már tovább. 1993-ban még azt nyilatkozta, hogy ha még egyszer születne, ugyanezeket csinálná végig, legfeljebb jobban. 

Fotó: femina.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ