RSS Feed

Seyss-Inquart és társai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 11. 12. 12:46:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Seyss-Inquart és társai

Bő egy évvel azután, hogy befejeződött a második világháború, 1946 őszén hajtották végre a náci tettesek nürnbergi perében halálra ítéltekre kirótt büntetést. Számos véreskezű nemzetiszocialista, Hitler, dr. Goebbels, Himmler stb. már korábban végzett magával.

Ám nem úszta meg a bitófát Hans Frank, aki a háború elejétől volt Lengyelország kegyetlen főkormányzója. Végrehajtották a halálos ítéletet (a szintén jogász) Wilhelm Fricken is, aki birodalmi belügyminiszterként megalkotta a faji törvényeket, majd szűk két évig a Cseh-Morva Protektorátus főbiztosaként tevékenykedett. Kötélen végezte Alfred Jodl, a nemzetvédelmi ügyosztály korábbi vezetője, a Wehrmachtführungsamt irányítója és az ugyancsak vezérezredesi rangig karriert befutó Wilhelm Keitel, aki a hadseregszervezés területén szerzett, különböző posztokon rémes érdemeket. Az osztrák ügyvédből háborús bűnössé avanzsált Ernst Kaltenbrunner náci pályafutása 1938-ban indult. Akkor lett a bécsi biztonsági rendőrség parancsnoka, majd az SS-raglétrán jutott el a nürnbergi börtönudvar bitójáig. 

A londoni német nagykövetből a harmadik birodalom külügyminiszterévé '38-ban kinevezett Joachim von Ribbentropot is halálra ítélték. A nácik egyik főideológusát, a meghódított keleti régiók birodalmi miniszterét, Alfred Rosenberget ugyancsak. Nem kerülhette el sorsát a korábbi osztrák „báb”-kancellár, Arthur Seyss-Inquart sem, aki aktívan hozzájárult az Anschlusshoz, majd (volt) hazája birodalmi helytartójaként tevékenykedett, 1940-től Hollandia gyűlölt elnyomója volt. Zsurnaliszta is akadt a nürnbergi per kivégzett főbűnösei között: Julius Streicher a Der Stürmer főszerkesztőjeként alapozta meg rossz hírét az antifasiszták körében. De Frankföld antiszemita gauleitereként, professzionális faji uszítóként maradt meg a kordokumentumokban.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ