RSS Feed

A hibrid és elektromos modelleké a jövő?

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 11. 12. 12:47:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hibrid és elektromos modelleké a jövő?

A 20. század hajnalán már száz embernek adtak munkát a Renault testvérek, akiknek a nevéhez olyan innovációs megoldások fűződtek, mint a kardántengely, a becsavarozható gyújtógyertya, avagy a turbofeltöltő. A legendás francia márka 2025-ig jelentősen bővíti környezetbarát típusainak választékát.

Noha a hibrid és elektromos verdáké a jövő, érdemes a múlt leleményein is elmerengeni! A világválságig szép sikert aratott a - párizsi taxisokat szintén meghódító - francia márka. Louis Renault már jóval azelőtt bütykölt automobilt, hogy két testvérével 1898-ban megalapította volna vállalkozását. Az a pöttömnyi, négykerekű „motorizált karosszék” a későbbi „A”- jelzésű prototípus előfutára lett. Az új évszázad hajnalán már száz embernek adtak munkát Renault-ék, akiknek a nevéhez olyan innovációs megoldások fűződtek, mint a kardántengely és a becsavarozható gyújtógyertya. 
Saját ötleteik és más szakemberektől vásárolt szabadalmak ötvözésével alkották meg legelső tömegprodukcióra érett járgányukat. Éppen 111 esztendeje történt, hogy egy párizsi fuvarozó cég bő másfél ezer (!) darabot rendelt e kocsikból. A Szajna-partján 1906-tól pöfögő Renault taxi-flotta „önreklámja” jót tett a cég üzletmenetének, imázsának. A gazdag polgárok, aranyifjak, politikusok is mind gyakrabban nyergeltek át – szó szerint – lóról, fiakkerről gépkocsira. 

Az öreg kontinens legsikeresebb autóműhelye az utolsó békeévben, 1913-ban már 10 ezer példányban gyártott korszerű járműveket. Az első világháború kirobbanása döntően megváltoztatta a Renault-gyár termék választékát: a központi hatalmak ellen kellett a muníció. Meg a páncélos jármű, melynek önhordó karosszériára épített forgatható lövész tornya, szintén Louis Renault műszaki fantáziáját dícséri. Nem csak a harckocsi hősi korszakába csöppent ezzel egy (több) csapásra a francia vállalat, hanem meghódította a levegőt, a vizet és a szántóföldeket is. Igen, repülőtől motorcsónakon át traktorig mindent gyártott az Európa-hírű cég. De erről majd egy másik történelem órán mesélek!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ