RSS Feed

Turizmus: tart még a hidegháború?

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 11. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Turizmus: tart még a hidegháború?

Az elmúlt bő négy évtizedben Krakkótól Koppenhágáig és Odesszától New Yorkig sokfelé megfordultam a világban. Saját költségemre és saját bőrömön tapasztalva, hogy melyik nagyváros vendégszerető, s biztonságos. Ezért is döbbentett meg e napokban a The Economist "Safe Citis Index 2017" toplistája.

Hajam alig, így csak kedélyemet borzolta fel a brit magazin friss összeállítása. Nem az zavar és hiteltelen számomra, hogy a legbiztonságosabb metropoliszok mezőnyében három távolkeleti város lett a befutó. Sem Tokióban, sem Szingapurban, sem Osakában nem jártam még. De az elszomorító, hogy a lista első negyven helyén, még véletlenül sem szerepel a hajdani keleti blokk egyik települése sem.

Jól emlékszem, hogy a Kádár-medencéből először az NDK-ba (Schönefeld) reppenve a hátizsákomból eltűnt a dezodor, Varsóban pedig utcai pénzváltáskor vertek át. Erdélyben túrázva a 70-es évek végén román parasztok kergettek meg furkósbotokkal minket, Ukrajnában pedig nehéz volt esténként józan járókelőkbe botlani a Fekete-tenger partján. Szóval a hidegháború korszakában szereztem kriminális tapasztalatokat a Varsói Szerződés tagállamaiban - néha. Ám azt ne sugallja nekem a londoni The Economist, hogy a turisták - köztük rengeteg antialkoholista brittel - annak ellenére imádják a 21. században Budapestet, Pozsonyt, Prágát és a falaitól 28 éve megszabadult Berlint - a balti államokról sem megfeledkezve -, hogy azok igen veszélyes városok!

Oké, a negyedik-ötödik placcra került Toronto, Melbourne biztos klassz - ráadásul angol nyelvű - szuper falvak. Ám, hogy az öreg kontinensen a drogosok által imádott Amszterdam, a szerény idegenforgalma miatt is lenyűgöző Stockholm és a szintén megfizethetetlen Zürich lennének Európa turizmusa számára az etalonnak számító települések, azt kétlem. Már bocsánat, az általam igen kedvelt Frankfurt, Madrid, Barcelona - ezutóbbi a zsebesek és a szeparatista katalán álmodozók fővárosa - nehogy már akár terror, akár kriminalizmus szempontjából kellemesebb csücskei legyenek a világnak, mint teszem azt Dvorzak és Hrabal Prágája!

A toplistán 17. Brüsszel, s az utána következő Los Angeles, Chicago, London, New York és Párizs (24.), Róma (27.), Athén (33.) valamint Isztambul (40.) már mi a túrótól örvend nagyobb közbiztonságnak - így a tekintélyes brit hetilap - mint mondjuk a 41. helyre besorolt Moszkva? Ja, és a következő tizenkilenc placcon már nincsenek is európai települések, ám olyan tuti megapoliszok, mint az ázsiai Delhi, s az afrikai Johannesburg, meg Kairó.

Hm. Mintha a hidegháborús korszakból származna a The Economist listája, melyre csupán nyomdahiba következtében került fel a Putyin birodalom hatalmi központja: persze csak a Nato-szövetséges, "ultrademokratikus" és katonai puccsra, turisták elleni merényletekre, kurd lázadásra, menekült rohamra "megfelelő választ adó" török elnök, Erdogan boszporuszi metropolisza mögött!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ