RSS Feed

Öngyilkos-dal jazzesítve

M. A. - 2017. 11. 09. 17:37:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Öngyilkos-dal jazzesítve

Farkas Gábriel és zenekara elkészítette a világ legismertebb magyar slágerét saját feldolgozásában. A Szomorú Vasárnap című dal Jávor László költő és bűnügyi újságíró verse, zenéjét Seress Rezső szerezte, melyhez Sam M. Lewis és Desmond Carter írtak angol szöveget.

A világ Gloomy Sunday címen ismerte meg a kultikus nótát, amelyet több országban is betiltottak.  A dal egyesek szerint öngyilkossághullámot váltott ki, emiatt több országban nem játszhatták. A BBC-nél például pontosan 66 évig volt tiltólistán, amelyet 2002-ben oldottak fel. A városi legenda úgy tartja, maga a szövegíró csempészte a bűnügyi helyszíneken az öngyilkosok zsebébe a szöveget vagy a már nyomtatásban megjelent kottát, ezzel elősegítve a "Szomorú Vasárnap" rendőrségi akta és a mítosz létrejöttét.

A dalt 1933-ban mutatták be először, majd 1935-ben Kalmár Pál rögzítette gramofonlemezre. Amerikában elsőként Hal Kemp énekelte korongra, majd Paul Robeson után 1941-ben Billie Holiday vette lemezre a legendás szerzeményt, melyhez Sam M. Lewis és Desmond Carter írtak angol szöveget. A magyar szerzemény Gloomy Sunday címen lett világsláger. Az amerikai kiadó döntésének eredményeképp a lemezcímkére a dal címe alá azt írták: Hungarian Suicide Song azaz Magyar Öngyilkos Dal.

Gábrielék Magyar Könnyűzene Klasszikusainak feldolgozásait már az Ajándék c. Albumon hallhatta a hazai közönség, most viszont az énekes és zenekara angolul rögzítette a leghíresebb magyar nótát, hogy újra megismertessék a világgal.

„Voltak öngyilkosok a környezetemben. De azt gondolom, hogy ez nem megoldás semmire. Azaz bármilyen megoldást jobbnak látok. Mindenkinek megvannak a maga veszteségei. Nekem is megvoltak. Ezeket elfelejteni nem lehet. A fájdalom nem múlik el, csak megszokjuk” - fejtette ki véleményét Gábriel.

.„A jazz őshazájában, New Orleansban a temetői menetet szomorú blues zenével kísérik, ezért döntöttem úgy, hogy ezt a formát választom a hangszereléshez. Autentikus, korhű, globális, jazz muzsika. Olyan erő van benne így, hogy nem hagyja az embert összerogyni a fájdalom súlya alatt. Ezzel a dallal szeretnénk Mindenszentek és a Halottak Napja alkalmából támaszt nyújtani az embereknek, fogódzkodót a veszteségeikben” – mesélt Gábriel a dal újjászületéséről.

  


Fotó: Kiss Csanád
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ