RSS Feed

Szigorodnak a judo szabályai

M. A. - 2017. 11. 10. 12:01:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szigorodnak a judo szabályai

Az olimpiát követő egy éves időszakban módosításokat tesztel a Nemzetközi Judo Szövetség, majd az újabb kvalifikációs időszak rajtja előtt véglegesíti - vagy törli - a módosításokat. Így történt ez most is, a riói olimpiát követő módosítások egy részét véglegesítette, néhány szabályt azonban újra megváltoztatott a szövetség.

A legfőbb változás, hogy a judo visszatér a régi rendszerhez, amelyben két vazari ippont ért. A pontszámítás azonban megmarad: a korábban jukónak ítélt akciókért is vazarit ad a bíró, ahogyan az uke két karra vagy két könyökre érkezéséért is vazari jár. Ugyancsak vazarit adnak az olyan dobásra, amelynél karra, könyökre, majd rögtön utána hátra érkezik az uke.

Az ipponnál négy fontos kritériumnak kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy a bíró ippont ítélhessen. Ha nem teljesül mind a négy kritérium egyszerre, a bíró legfeljebb vazarit adhat.

Ha az uke híddal vagy fejjel próbálja meg kivédeni a hátra érkezést, azonnal vége a mérkőzésnek. A híd esetében ippon az ítélet, a rendkívül önveszélyes fejjel védekezésért pedig azonnali leléptetés jár.

Fontos változás a Golden Score-esetében, hogy az csak technikai ponttal (vazari vagy ippon), illetve leléptetéssel (direkt leléptetés vagy harmadik intés) érhet véget. Súlyosan büntetik a jövőben a „judoellenes” megnyilvánulásokat, a „negatív judóért” például akár kettős leléptetésre is sor kerülhet, vagyis egy mérkőzés mindkét résztvevőjét vesztesnek ítélhetik. Ilyen esetekben a nemzetközi szövetség akár az egész versenyről kizárhatja a leléptetett versenyzőket.

 


Fotó: judoinfo.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ