RSS Feed

Fiatalokat is érinti a cukorbetegség

M. A. - 2017. 11. 10. 13:05:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fiatalokat is érinti a cukorbetegség

A cukorbetegség korunkban az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált, az úgynevezett civilizációs betegségek között is a rangsor elején kell említenünk. 2030-ra vélhetően több, mint 500 millió - 20 év feletti- embert fog érinteni.

Dr. Sipos Anikó belgyógyász-diabetológus, az Endocare Endokrinológiai Központ orvosa szerint egyre hosszabb betegség-tartammal kell számolnunk, melynek ideje alatt a cukorbetegség kifejtheti pusztító hatását. Merthogy a diabetes megfelelő kezelés nélkül csendes, néma romboló.  Nincs is ezen mit szépíteni, a betegség rövidebb-hosszabb fennállása után sorban jelenhetnek meg a kis-és nagyér szövődmények (agy, szív, vese, szem, idegrost), azonban tudni kell, hogy az idejében felfedezett és jól kontrollált esetben a kórság megszelídíthető. A magas vércukor szint a betegség legfőbb jellemzője, mely megfelelő anyagcsere helyzet biztosítása nélkül jelentős szervkárosodásokkal jár. A kezelés legalapvetőbb feladata tehát a vércukor szint normalizálása, csökkentése, jó anyagcsere helyzet elérése. Hogy mi a jó? - ebben már vannak különbségek, hiszen a cukorbeteg kezelése során mindig egyénre szabott terápiát határozunk meg, egyénre szabott célértékeket tűzünk ki.

Kedvező esetben a kezelés célja az egészséges, nem cukorbetegek anyagcsere helyzetét megközelítő vércukor kontroll elérése. A terápia alappillére az esetek szinte mindegyikében az életmódkezelés: rendszeres fizikai aktivitás végzése és megfelelő étrend követése; az előbbi legalább heti 4-5 alkalommal 30-40 percnyi fizikai aktivitást (aerob, dinamikus) jelent, de ennek időtartamát, intenzitását mindig a kiinduló állapot, aktuális kondíció stb. határozza meg. A másik pillér az étrendi kezelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát - zsír- és fehérjebevitel biztosítása.

Ha az életmódkezelés nem elegendő, továbblépünk, gyógyszeres, egyéb injekciós készítmény, inzulin bevezetésére kerülhet sor, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az alapkezelés mindvégig megmarad, mert nincs olyan gyógyszeres beavatkozás, amely sikeres lehetne életmódterápia alkalmazása nélkül.
Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ