RSS Feed

Csonttörés veszélyek a gyereknél

M. A. - 2017. 11. 10. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csonttörés veszélyek a gyereknél

A gyermekkori végtagi fájdalmak és sérülések esetén fontos kizárnunk a csontsérülés lehetőségét. Ebben az életkorban ugyan a csontok sokkal rugalmasabbak, nehezebben törnek, ráadásul könnyebben is gyógyulnak, mint felnőtt korban, azonban a csontok növekedéséért felelős növekedési porc sérülékeny és fontos területnek számít.

Dr. Kiss Gergely, a Medinnorad Diagnosztikai Centrum orvosa elmondta, hogy csonttörésre hívhatja fel a figyelmünket, a traumát, sérülést követően kialakult fájdalmas duzzanat, az érintett végtag deformitása. A fájdalom mozgatásra, nyomásra jellegzetesen fokozódik. Jellemző a sérült kar vagy láb csökkent funkciója és terhelhetősége. Nyílt törésről akkor beszélhetünk, amikor a jelentős mértékben elmozdult éles csontvég a bőrfelszínt áthasítván kapcsolatba kerül a külvilággal.

A leggyakoribb végtagi törések közé tartozik a könyök törése, az alkar törése, és a totyogók törése (Toddlers fracture), ami 9 hónapos és 3 éves életkor között, a járni tanuló kisgyermekek között előforduló sérülés. 

A gyermeket ért trauma esetén mindig gondolni kell csontsérülés lehetőségére. Fontos tudni azonban, hogy csonttörés konkrét baleset nélkül is kialakulhat. Intenzív megerőltetés, különösen megerőltető sportolás fáradásos törések, más néven stressz-fraktúrák kialakulásához vezethet. Ezek leggyakrabban a sípcsonton, a lábközépcsontokon, illetve a medencecsontokon jelentkeznek. Az ilyen jellegű törésekre jellemző az intenzív fájdalom, mely pihentetésre enyhül.

A csontrendszert érintő traumás eltérések diagnosztikája orvosi indikáció alapján röntgenvizsgálattal történik. A röntgenfelvétel gyors, fájdalommentes és az esetek döntő többségében biztos diagnózist szolgáltat a csontok állapotára vonatkozóan.


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ