RSS Feed

Hidegben gyakoribb a szívinfarktus

M. A. - 2017. 11. 09. 17:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hidegben gyakoribb a szívinfarktus

Időjárásunk egyre szeszélyesebb, egymást érik a frontok, melyektől sokan szenvednek. Sokan olyan szerencsések, hogy meg sem érzik az éghajlati változásokat, míg másoknál komoly tünetek jelentkeznek.

Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum kardiológusa szerint a hőmérséklet csökkenése a vérnyomás emelkedését hozza magával, ilyen időszakban nőhet a betegek vérnyomáscsökkentő gyógyszerigénye. Vizsgálatok bizonyítottak, hogy 1°C szobahőmerséklet csökkenés 1,3 Hgmm-es systoles vérnyomás emelkedést okoz. Egy hat éven át folyó kanadai felmérés tanulsága szerint, 10°C hőmérsékletesés 7%-kal növeli a szívinfarktus miatti kórházi felvételek számát. Ugyanez a vizsgálat bizonyította azt is, hogy nulla fok alatt már jelentősen emelkedik a szívpanaszok miatt orvoshoz fordulók száma.

Ennek hátterében az állhat, hogy a csökkenő hőmérsékletre beinduló fokozott szimpatikus idegrendszeri válasz az addig még egyensúlyban lévő keringési rendszert túlterheli. A hidegre szervezetünk vasoconstrictioval, azaz az erek szűkítésével válaszol, ezzel csökkentve a hőveszteséget. Ennek következtében az átfolyó vér mennyisége is csökken, azaz az adott szerv vérellátása csökkent lesz. A szívre nagyobb teher hárul, a már nem teljesen egészséges érrendszerrel rendelkező, magasabb kockázatú páciensek ilyenkor nagyobb eséllyel szenvednek el infarktust, illetve gyakrabban tapasztalnak mellkasukban nyomó, szorító jellegű fájdalmat, nehézlégzést, ritmuszavart.

Kutatások bizonyították, hogy a hidegebb időszakban, az ismerten szív- érrendszeri betegségek élőfordulásában kockázati tényezőként szereplő koleszterinszint is megnő. Hasonlóképpen az addig stabil plakkok zsírdúsabbá, sérülékenyebbé, ezáltal instabilabbá válnak. Mindezek eredője a koszorúér teljes elzáródását is okozhatja, szívinfarktus kialakulása mellett.

 Téli időjárásban éppen ezért nagyon fontos, hogy védekezzünk a hideg ellen. Ne felejtsük el, hogy ilyenkor a legnagyobb hőleadás területe a fej, illetve a végtagok. Viseljünk sapkát, kesztyűt, megfelelő béléssel rendelkező lábbelit.

 


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ