RSS Feed

Harmadik típusú találkozások

Regös István - 2017. 11. 08. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Harmadik típusú találkozások

Ne gondolja senki, hogy izgalmas sci-fi következik. Bár ki tudja, hiszen az olykor izgalmasabb, mint a fantázia szülte események. Döntsük el közösen! Példának okáért idézzük fel az elmúlt szombat felemelő történéseit! Egyszerűsítve, arra gondolt a sportvezetés, milyen szép lenne végre egy teltházas, NB I-es labdarúgó-forduló, hogy végre elmondhassuk, tömegek vették tulajdonukba a Groupama Arénát.

Már mindenki kitalálta, arról szól a mese, hogy lejátszották a Ferencváros-Debrecen mérkőzést. A lelátón szék nem maradt üresen és szem nem maradt szárazon. A kezdeti látvány tényleg felemelő volt. Mint amikor tavasszal kipattannak a rügyek, bontakoznak a levelek, úgy zöldült be a Fradi-pálya zsúfolásig megtelt lelátója. Zúgott a „Fradika”, Kubatov bejelentette, hogy visszatértek az ultrák, miután kiegyeztek velük. Azokkal egyeztek ki, akik évek óta nem látogatják a Fradi-meccseket, büntetésül, mármint nem őket büntették, hanem ők büntették az egyesületet, a vénaszkenner és egyéb szigorú beléptetési módszerek miatt. Miután nagy kegyesen meghátrált Kubatov Fradi-vezér, az ultrák végre megtöltötték a stadiont.


Nem játék ez már

A játék olyan volt, amilyen, mert az igazi összecsapás a zöld füvön túl zajlott. Füstbe, lángba borult a pálya és környéke, hiszen mázsaszámra érkezhettek a pirotechnikai eszközök a lelátókra, a büfék környékére, a lépcsők közé. A televíziós közvetítés tanúsága szerint olykor alig lehetett látni a füsttől, a rakéták tüzétől, szóval, mindenki boldog volt, csak azok nem, akik botor fejjel futballmeccset mentek nézni. És aztán, ahogy ilyenkor szokott, elszabadult a pokol. Nem fradisták vertek debreceni szurkolókat, hanem fradisták vertek fradistákat. A kubatovisták az ultrákkal vívtak valódi csatákat. Szörnyű kimondani egy sporteseményről, de folyt a vér, vijjogtak a mentőkocsik szirénái, sok szurkolót vittek kórházba. Előkerültek a kések és az oly régen nélkülöző ultrák felszabadultan védekeztek és támadtak a kubatovistákkal vívott küzdelemben. Nem hallottam még olyat Magyarországon, hogy ha ilyen megtörténik, hosszú időre ne zárnának be egy futballpályát. Hogy itt mi lesz, nem tudni még, de ami szombaton történt, az szigorú ítéletet követel.


Ez így nem családi hely, inkább veszélyzóna

Egy kollégám fia, aki alig tizennyolc éves és a Fradi utánpótlás csapatának egyik reménysége, egyedül akart kimenni a meccsre, de apja keményen kiállt amellett, hogy vagy ketten mennek, vagy nincs meccslátogatás. El lehet képzelni, hogy ha ilyen helyzetbe keveredik egy fiatal fiú, bármi megtörténhet, és akkor ki védi meg? Az események után már belátta - szörnyű, hogy így kellett döntenie - de jól döntött. Meccsre csak apai kísérettel megy a jövőben. Hirdetik, hogy legyen újra családilag látogatható egy NB I-es meccs. Család menjen oda, ahol rasszista rigmusok zengenek, ahol cigányoznak, majmoznak? Családok menjenek oda, ahol kések villognak és emberölési kísérletek történnek? Kegyetlen szigort kívánnak a történtek! Milliárdokat költ az állam, hogy kulturált stadionokban játszhassanak a focisták és vidáman, biztonságban szórakozhassanak a szurkolók. A futball játék és nem háború. Ez olyan találkozó, amit csak harmadik típusúnak nevezhetünk, se nem jó, se nem rossz, de legalábbis tragikus. Égek a kíváncsiságtól, hogy mi vár a Ferencvárosra, hány mérkőzésük lesz zárt kapuk mögött. Nekünk legalább ott a tévé, az ultrák pedig majd kívülről szurkolnak. 

Képek:  MTI/Szigetváry Zsolt 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ