RSS Feed

Figaro házassága a Nemzetiben

mix - 2017. 11. 08. 17:48:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Figaro házassága a Nemzetiben

Aktuális témákat dolgoz fel a Nemzeti Színház új bemutatójában a fiatal, még csak 32 éves rendező, Sardar Tagirovsky. A darab középpontjában egy mesterséges intelligenciával rendelkező robotokat gyártó nagyvállalat vezetője áll, aki, hatalmával visszaélve, szexuálisan zaklat egy fiatal lányt. Beaumarchais Figarójának újraértelmezése a közeli jövőbe helyezi a klasszikus történetet.

Szórakoztató, pimaszul provokáló és egyben aktuális színházi előadás készül a Nemzetiben, amely egy klasszikus színházi darabot dolgoz fel és helyez egy elképzelt, jövőbeli sci-fi világba.
A Figaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című darab – Beaumarchais műve nyomán, Sardar Tagirovsky ötlete alapján Sényi Fanni írta – aktuális társadalmi kórképet tükröző színházi előadás.
A darab története szerint egy nagyvállalati vezető - a politikában és az üzleti világban egyaránt jártas gróf -, visszaélve a hatalmával, szeretné elvenni egy frissen eljegyzett fiatal nő szüzességét. Természetesen a nő ellenáll a grófnak. A gróf azonban úgy hiszi, jár neki a menyasszony egy „éjszakai kalandra”, hiszen cége újító találmánya révén képes megváltoztatni a világot: olyan robotokat gyárt, amelyek érzelmi és értelmi intelligenciája meghaladja az emberekéit. 
A vállalat bemutatóra készül, új típusú humanoid-robotokat fog bemutatni. A robotok segítségével az emberek képesek visszautazni az emlékeikbe és álmaikba.
A kiszolgáltatott nő, Suzanne a házasságot várja Figaróval, a gróf vállalatának egyik alkalmazottjával, akinek szintén vannak titkai. A szereplők titkai és vágyai körül forog az előadás, amelynek - akárcsak az eredeti darabban - Figaro fondorlatai a fő mozgatórugói. És hogy vajon ki jár sikerrel vagy pórul abban, hogy elérje vágyait vagy éppen elrejtse titkait? A darab végére ez is kiderül. 
"A próbák során ébredtem rá, hogy mennyire aktuális ma a hatalommal való visszaélés témája. Hiszen az eredeti anyag ezt a témát boncolja és dolgozza fel. És persze fontos téma lett a mesterséges intelligencia, és a robotok is, melyeket a darabbeli AIDEN vállalat gyárt. Szeretek reflektálni a jelen történéseire, persze úgy, hogy közben elgondolkoztassuk a nézőket: mi, miért és hogyan történik. Amikor elkezdtük a próbafolyamatot, akkor álmaimban sem gondoltam volna, hogy hirtelen ennyi minden válik aktuálissá. És természetesen kihívás közben az, hogy költészettel fogalmazzuk meg a legkíméletlenebb, nyers témákat is. – mondja a rendező Sardar Tagirovsky (Játéktér-díj, Őze Lajos-díj, Poszt Legjobb előadás a közönség zsűri szerint (2015), Paál István díj (2010-2011), a Legjobb rendező díja (XXVIII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja), Bukaresti Országos Színházi Fesztivál (FNT – 2017), aki november 10-én este mutatja be a Nemzetiben a jövőben játszódó, de igazán mai történetét.
A grófot Schnell Ádám, Figarot Kristán Attila játssza a darabban, ők szerepelnek a darabot hirdető plakáton is, mely november eleje óta a Nemzeti hirdetési felületein látható és letölthető a színház honlapjáról is. A további szerepekben Szarvas József, Szűcs Nelli, Söptei Andrea, Barta Ágnes, Szabó Sebestyén László, Berettyán Nándor, Tóth László, Bordás Roland, Katona Kinga, Rácz József, Szép Domán e.h, Nagy Márk e.h., és Szabó Nikolett e.h.  látható, az idén 180. évadát és épülete megnyitásának 15. éves évfordulóját ünneplő Nemzeti Nagyszínpadán.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ