RSS Feed

Tamáska Máté - festői tájak

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 08. 8:43:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tamáska Máté - festői tájak

Amennyire ismert Márai Sándor szülővárosa, vélhetően annyira keveset tudunk környékéről. Tamáska Máté érdekes, friss kötete elsőként nyújt betekintést e rendkívül változatos, magyar-szlovák táj építészeti örökségébe.

Noha szeretünk északi szomszédainknál kirándulni, sörözni, amennyire ismert Márai Sándor szülővárosa Kassa, annyira keveset tudunk környékéről. Tamáska Máté hiánytpotló kötete elsőként nyújt betekintést e romantikus táj építészeti örökségébe, ahol sűrűn váltják egymást az alföldies és dombvidéki mikrovilágok, a Szepességet idéző kisvárosok és a régies irtásfalvak. A településeken földszintes és emeletes parasztporták, fa-, vályog- és kőépítészeti emlékek, kereskedőházak, tisztviselővillák alkotnak karakteres utcaképi együtteseket – olvasható a Tamáska mű ajánlójában.
E sokszínű múltra borul rá a 20. és 21. század rohamos átalakulása: az iparosítás, a turizmus és a szuburbanizáció megannyi morfológiai lenyomata. A „Kassa-vidék településképei” című könyv elméleti hozadéka, hogy keretet kínál a település- és társadalomkép sokat hangoztatott, ám részleteiben ritkán elemzett összefüggéseihez. A bő félezer oldalas mű szerzőjének központi fogalma az örökséghelyzet, amely a történeti építészetet nem lezárt múltként, hanem napjainkban is ható urbanisztikai tényezőként értelmezi. Az összefoglaló tanulmányból, valamint a táj- és településlexikonból összeálló kötetet számtalan ábra, tematikus térkép és fotó, köztük több tucat légi felvétel illusztrálja - angol nyelvű összefoglalóval.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ