RSS Feed

Emlékezzünk a szívünkre!

Csontos Tibor - 2017. 11. 10. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Emlékezzünk a szívünkre!

Ezzel a szándékkal hívta életre tizenegy évvel ezelőtt a nemzetközi kardiológiai társaság a Szívünk Napja elnevezésű programsorozatot, amelyet azóta minden esztendőben megrendeznek. Azzal a céllal, hogy emlékezünk a szívünkre, foglalkozzunk a szívünk egészségével, hiszen a legtöbbször megelőzhetők a szív megbetegedéséhez vezető életmódbeli betegségek. A szív megbetegedései egészséges életmóddal megelőzhetők. Még a szívinfarktuson átesett betegek is keveset tesznek azért, hogy növeljék túlélési esélyeiket. Miközben a nyugat-európai betegek fegyelmezettebbek, ezért jobbak a túlélési számaik.

Ha tudatosan figyelünk a szívünkre, tíz-húsz évvel is tovább élhetünk – mondta Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor Ph.D., c. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos, aki az MH Állami Egészségügyi Központ Kardiológiai osztályán adott interjút a MIX Magazin novemberi számába. A szív megbetegedései ugyanis egészséges életmóddal megelőzhetők. Mivel ezeket valamint a szívinfarktus mibenlétét, előzményeit, tüneteit sajnos nem nagyon ismerik az emberek, a Szívünk Napjának rendezvényein igyekeznek felhívni a figyelmet minderre.

Magyarországon az ún. tanakodási idő mintegy két órával hosszabb, mint például Ausztriában. Ha valakinél szívinfarktus lép fel, vagyis a szív egyik koszorúere elzáródik egy vérrögtől, attól kezdve nem folyik vér abba a szívizomrészbe és kezd elhalni. Ha a beteg időben kórházba kerül, a koszorúér-elzáródást azonnal meg tudják nyitni katéterrel, a késlekedés azonban a beteg életébe kerülhet. Ha valaki tehát észleli a mellkasi fájdalmat, nem szabad várni, azonnal segítséget kell hívni a sürgős beavatkozáshoz. Magyarországon tökéletesen szervezett, éjjel-nappal működő katéteres érmegnyitó szolgálat működik, mely szívkatéteres módszerekkel megmentheti a beteg életét.  Ezt sokan nem tudják, és nem veszik figyelembe. Különösen az idősebb hölgyek képesek napokig azon tanakodni, hogy ez a mellkasi fájdalom mitől lehet: valami rosszat ettek vagy megfáztak.  Nem szólnak senkinek, és ha valóban infarktus történt, közben elhal a szívizom és bekövetkezhet a tragédia.

A nyugat-európai betegek ebből a szempontból sokkal fegyelmezettebbek, jobbak a túlélési számaik. Ezzel kapcsolatban Kiss Róbert Gábor professzor megjegyezte, hogy mindez kulturális kérdés. A mindennapi élet kultúrájának része, hogy képesek legyünk értékelni a saját egészségünket, és tudatában legyünk alapvető dolgoknak a fogmosástól a szívinfarktusig. Mert arról mi tehetünk, hogy megszüntetjükk a szívkoszorúér betegséghez vezető életmódbeli faktorokat. Meg kellene értenünk végre, hogy például a dohányzás ártalmas, hogy csak annyit együnk, amennyire szüksége van a szervezetünknek, hogy vigyáznunk kell a vérnyomásunkra, a koleszterin- és a vércukorszintünkre. 

Márpedig, ha mindezekre figyelnénk, húsz százalékkal is csökkenthetjük az infarktus veszélyét. Öt infarktusból négy megelőzhető lenne. Semmi mást nem kellene tennünk, mint amit a Nyugat-Európában élők tesznek az egészségük érdekében. Társadalmi tudat és nevelés kérdése. Magyarországon több min t ötven százalékos a keringési betegségekben meghaltak aránya – a nők ötvennégy százaléka -, az Egyesült Államokban ez a mindössze egyharmad.

Ebbe a nevelésbe az is beletartozik, hogy megtanuljuk, miként kell újraéleszteni, hogy ismerjük a defibrillátor használatát. Az újraélesztés elsajátíttatása is társadalmi kérdés tehát. A kardiológusok a nem szakmabeliek számára is érthető, hozzáférhető szakmai információkat közölnek: a Magyar Kardiológusok Társasága négy éve ad közre hasznos tudnivalókat a szivderito.hu oldalon. Kimondatlanul is ösztönözve arra, hogy naponta emlékezzünk a szívünkre. Fotó: hazipatika.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ