RSS Feed

Kedvcsináló és egyszerű csukarecept

Szente Hilda - 2017. 11. 07. 17:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kedvcsináló és egyszerű csukarecept

A csuka az egyik legízletesebb hal, amelyek húsa hófehér, ízletes, de szálkás, ezért az előkészítés kb. 10 perccel több időt vesz igénybe, mintha ugyanezt az ételt szálkamentes halból készítenénk. De megéri kicsit többet dolgozni vele, mert igazán kellemes ízű étel lesz belőle.

Hazánkban a halfogyasztás az elmúlt években növekedett ugyan, de még mindig jelentős az elmaradás az UNIO többi tagországához képest is. Sajnos a legtöbb családban kizárólag karácsonykor kerül valamilyen halétel a tányérokra, pedig legalább heti 30 deka hal fogyasztása lenne ideális a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében. 
Miért fontos a halfogyasztás? Mert a sokoldalúan elkészíthető és tápláló élelmiszer, ami segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában, ugyanakkor laza szövetszerkezetű húsa miatt gyorsan elkészíthető és könnyen emészthető.

A hal köztudottan az egyik legegészségesebb tápanyagforrás egyrészt az összetétele, másrészt könnyű emészthetősége miatt. A halhús gazdagon tartalmaz telítetlen zsírsavakat (omega3, omega6) A, B és D vitamint, foszfort, kalciumot, vasat és jódot is. 

A csuka az egyik legízletesebb hal, amelyek húsa hófehér, ízletes, de szálkás, ezért az előkészítés kb. 10 perccel több időt vesz igénybe, mintha ugyanezt az ételt szálkamentes halból készítenénk. De megéri kicsit többet dolgozni vele, mert igazán kellemes ízű étel lesz belőle.

Előkészítés: 
Tehát a csukát – mint ahogy a szálkás halakat is – az előkészítés során célszerű irdalni, ha nem akarunk evés közben a szálkákkal bíbelődni. Az irdalás következtében a halban lévő szálkák olyannyira átsülnek, hogy fogyasztás során azokat meg sem találjuk benne. 
De hogyan kell irdalni?  - A halat a fejétől a farkáig kb. 2-3 mm vastagságban egészen a gerincoszlopig bevagdossuk.

Íme kedvcsinálónak egy nagyon egyszerű étel…én így készítettem: 

A halat pikkelyeztem, a hasát felvágtam, belső részeit eltávolítottam, tejét, ikráját félre raktam. Azokat majd legközelebb a halászlé főzéskor fogom felhasználni. Kopoltyúját kivettem, majd alaposan megmostam. Ezt követően sűrűm beirdaltam, alaposan besóztam, fűszereztem és kb. másfél órát hagytam, hogy a fűszerek jól beszívódjanak. Használhatunk az üzletekben kapható halfűszer keveréket, de a hagyományos magyaros ízesítés, mint a bors, majoránna, paprika is kiválóan megfelel.

A halat a körettel együtt sütöttem. A tepsi aljára sütőpapírt tettem majd vékonyan bekentem olajjal. Ezt követően az előkészített halat és a köretet, ami jelen esetben burgonya, paradicsom, paprika, és hagyma szépen egymás mellé helyeztem és fóliával letakartam. 180 fokon kb. 35 percig pároltam, majd a fóliát levettem és további 10 percig 200 fokon arany barnára pirítottam. A hal húsa sokkal finomabb, ha friss citromlevet facsarunk rá. Én együtt sütöttem. Nekem így jobban ízlik.


Fotó: Somorai László
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ