RSS Feed

Miért tart itt a magyar foci?

Dalia László - 2017. 11. 07. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért tart itt a magyar foci?

Malonyai kolléga a Nemzeti Sportban a minap idézett egy 1970-es, a Testnevelési Főiskola Kutatóintézete által készített felmérést, s miközben jókat derülhetünk azon, hogy a győztes meccsek után egyes csapatoknál a szponzor cég textiles termékeiből vagy húskészítményeiből csomagoltak be a játékosoknak, döbbenetes áthallásokat dokumentálhatunk. A "Miért tart itt a magyar foci?" című kérdésre szabatos és pontos választ kapunk.

A játékosoktól azt is megkérdezték, mi kéne ahhoz, hogy jobban szeressék a futballt. A többség nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülést valamint a kevesebb kemény edzést emlegette. És itt már le is fékezhetünk. Ha a pénzt számoljuk, akkor a havi 8-9 ezres fizetésük a háromszorosa-négyszerese volt az átlagkeresetnek. Ez persze nem volt rossz pénz 1975-ben, de a mai gázsikhoz képest édeskevés. És Bene, Farkas és Albert idejében világsztárjaink voltak. Most meg...Ezzel az óhajjal tehát nem is lenne baj, de amikor a keményebb edzéseket kifogásolják, akkor mégis csak amatőrnek kell őket nevezni, miközben színleg azok is voltak, bejelentett állásuk volt a szponzor cégnél, viszont megkérték őket, hogy még véletlenül sem menjenek be a munkahelyükre.Efféle kacskaringóra most nincs szükség, s a győzelem után sem 800 forint jár.

A TF felmérésben több edző elmondta, hogy nem mernek keményebb edzést vezényelni, mert akkor a játékosok megfúrják. Talán ezért találta ki Kutas István MLSZ elnök a követelményrendszert, amely nem tetszett sem az edzőknek, sem a játékosoknak. Akkoriban született egy cikk a sorozatosan bajnokságot nyerő Újpesti Dózsa edzésén "Lötyögés a semmibe" címmel, ami után az edzőnek mennie kellett.Pedig abban a csapatban ezüstcipős játékosok rúgták a bőrt. A környezet tehát akkor sem segítette a magyar focit, ahogy most sem játszanak Csányi elnök kezére, hiszen több edző nyíltan bírálja, hogy a szövetség korlátozza a külföldi játékosok számát és látványosan tesznek is rá.Az akadémista csapatban sem játszik egyetlen 20 év alatti, ellenben külföldi több is. Így fordulhat elő, hogy míg külföldi bajnokságban játszik 17 éves magyar játékos, itt ez a legritkábban történik meg. Ahogy emlékszem, Bene  vagy Albert már 17 évesen bemutatkozott a magyar bajnokságban.

 Hogy is kapaszkodhatna feljebb a magyar foci, ha a jövőjét senki sem építi, legfeljebb az MLSZ elnöke álmodozik, és a tao pénzeket nem az utánpótlásra költik, hanem túlkoros NB III-as játékosokat fizetnek utánpótlás edzői jogcímen.Ez most hazugabb világ, mint ami a hetvenes években volt

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ