RSS Feed

Pecás hölgy

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 05. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pecás  hölgy

Hajdani biológia tanárnőim rá a tanúk, hogy tizenévesen nem voltam az élőlények nagy ismerője. A Fradi egykori evezőseként legalább a halakat illett volna precízen osztályoznom - akváriumom is volt a zongorám mellett - ám a karácsonyi pontynál, meg a neoncsíkos snecinél tovább nem fejlődött tudományom.

Emlékeim szerint életemben egyetlen egyszer horgásztam. Akkor sem saját fogyasztásra. Térképész édesapámmal vakációzva a hetvenes évek elején egy sérült ölyvöt vettünk magunk mellé a (leendő orvosi), vidéki szolgálati lakásban. (Ebéd az oviban.) A dél-magyarországi mini rezervátum repülni nem tudó szárnyasát "Usztyin" névre kereszteltük. Táplálásának fontos elemei közé tartoztak az általam kifogott halacskák. Kamasz korom - egyik - romantikus élménye volt, midőn Pestre való visszautazásunk előtt, pár hét múltán szabadon engedtük a gyógyult törpe sólymot. Bocs, ha az ornitológusokat felidegesítettem szakszerütlen soraimmal... Amúgy is haltémában utazom éppen.

Szóval eltelt negyven esztendő, amiből harmincat nem a Dunánál, hanem a Spreenél töltöttem. A Múzeum-sziget környékén már réges-rég felfigyeltem egy picurkát furcsán viselkedő hölgyre. A berlini dáma évszaktól függetlenül szörme sálat visel - majdnem boa - és pecabotot hurcol magával. A már a Szemere utcai általános iskolában is legendás félénkségemmel, egyszer erőt gyűjtöttem, s megszólítottam a copfos halvadászt.

Kérdésemre, hogy a német főváros folyóiban, tavaiban milyen élőlények úszkálnak, sorolni kezdte. Van ugye angolna, fogas, harcsa, ponty - végre egy ismerős! - dévérkeszeg, sügér, csuka - csak győzzem a szótárt lapozni! Aztán arra lettem kiváncsi, hogy ő személy szerint melyiket eszi a legszívesebben. Mintha őrülttel fecsegne, nézett rám! "Nem szeretem a halat. Eldobott, betétes palackokat pecázom ki a vízből. A kukázás nem az én világom."

Hm. Az üveg, illetve műanyag flaskák, dobozok ára (a környzetbarát) Németországban 8 és 25 eurócent között mozog. A Berlinbe 2017-ben érkezett sok millió turista zöme nem tudja, hogy a boltban, sarki büfében vásárolt ital árában a betétdíj is benne foglaltatik. Iddogálnak, majd eldobják a "szemetet". Így - más településekhez hasonlóan - a 3,7 milliós Spree-metropoliszban is nyereséges üzletággá nőtte ki magát a harmadik évezredben a palack/doboz szortírozás. Persze pecabotjuk, kesztyűjük, zseblámpájuk, csomagtartós bringájuk csupán a profiknak van!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ