RSS Feed

Fordított esernyő

Csontos Tibor - 2017. 11. 03. 8:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fordított esernyő

Bécs szinte hetente rukkol elő valamilyen meglepetéssel. Legújabban például a Wiener Linien, az osztrák város közlekedési vállalata kitalálta a felfelé csukódó esernyőt. Itt a borongós, esős ősz, és aki tömegközlekedést vesz igénybe, számolhat azzal, hogy utastársa vizes esernyővel szállva buszra, villamosra, könnyen összevizezheti a ruháját. A Wiener Linien ezért az őszhöz illő ajándéktárgyai között piacra dobta a fordított esernyőt.Mert hát ebben a városban minden arról szól, hogy az ember jól érezze magát. Ha úgy tetszik, arrafelé sok mindennel babusgatják az ott lakók komfortzónáját.

Persze, nem is arról van szó elsősorban, hogy a közlekedési cég ajándéktárgyak eladásával is foglalkozik, hogy a Wiener Linien által működtetett Közlekedési Múzeum Remízben (Verkehrsmuseum Remise) nem csupán jegyet, bérletet, hanem apró ajándéktárgyakat is lehet kapni, sőt a vállalat webshopot is működtet. Sokkal inkább az a fontos, hogy az utasok jól érezzék magukat és ne legyenek kellemetlenségeik. Jó poénnak számítanak a bohókás ajándéktárgyaik, köztük az U1-es kávéscsésze, amely elnevezésével Bécs első igazi földalatti vasútvonalára emlékeztet, és arra, hogy a vonal bővítése után a maga 19.2 kilométerével ez Bécs leghosszabb metróvonala. S hogy legyen valami bukéja is a dolognak, az új megállók is úgy néznek ki, mint a vonal több, negyven éve épült metróállomása. 

Visszatérve a bécsi békávé ajándéktárgyaira. Van közöttük járműveket ábrázoló nadrágtartó, vagy metrós  Rubik kocka, karkötő és fülbevaló is. A Ganz Wien nevű társasjátékkal pedig az egész család versenghet azon, hogy ki tudja leggyorsabban megnézni Bécs legfontosabb látnivalóit metróval, villamossal vagy busszal. November hatodikától pedig egy habkönnyű és ultravékony hordozható mobiltöltőt is árul a cég, amihez iPhone-t és androidos telefont is lehet csatlakoztatni. Azért a nagy dobás mégiscsak ez a fordított ernyő, melynek fényképét is közöljük. Ezzel a legkiadósabb esőben is úgy szállhatunk fel tömegközlekedési eszközre, hogy senkit sem zuhanyoztatunk meg a legzsúfoltabb utastérben sem. 

Bécs, Európa követésre méltó smart cityje, azaz okos városa. Ám nem csupán okos, hanem zöld is.Néhány hete például több mint tízezer fát és bokrot ültettek el a városban. Az ültetésnek nevet is adtak, ez volt a Fiatal bécsiek erdeje akció. A városvezetés szeretné, ha néhány éven belül összefüggő zöld gyűrű venné körül Bécset. A főváros erdészeti hivatala támogatásával a Fiatal bécsiek erdeje akcióban iskolai osztályok, csoportok és családok közreműködésével telepítenek erdőt az újabb kijelölt területeken. A bécsi fiatalok az elmúlt évtizedek során már összesen több mint 320 ezer juhar-, tölgy- és kőrisfát telepítettek, ami több mint 64 hektárnyi új erdőterületet jelent. Az akciónak köszönhetően évente mintegy 20 ezer négyzetméterrel bővül Bécs erdőinek területe.

A másik közelmúltbeli bécsi kampányt a Minden másodperc számít jelentette.  A kampány célja, hogy a tétlenség és a félelem helyett segítségnyújtásra biztassák az embereket, ha hirtelen szívhalállal találkoznak akár az utcákon is. A világon egyedülálló tájékoztató rendszerüknek köszönhetően az elsősegélynyújtók azonnal megtudhatják, pontosan hol van a legközelebbi automata defibrillátor, és hány másodperc alatt érhető el. A mellkas kompresszort az egyik plakátcég a közterületeken érintőképernyős oszlopban helyezi el. Segítségével a várostérkép és a Béccsel kapcsolatos információk mellett arról is tájékozódhatnak a használóik, miként kell elsősegélyt nyújtani. A város forgalma pontjain már most is vannak ilyen készülékek, de a következő évben a teljes fővárost szeretnék lefedni velük. 

A segítőkészségről szólt az is, hogy Bécs legnépszerűbb piaca, a hétezer négyzetméteren elterülő, negyven éves bolhapiacon a negyvenedik születésnapon a törzsárusokon kívül ezúttal bécsi hírességek is kitették a portékájukat a standokra, a bevételből pedig a Piros Orr bohócdoktorokat támogatták. Szóval, csupa apróság, vagy apróságnak tűnő, de hatásos, a komfortérzetről is szóló kezdeményezés. Bár a bécsiekre nem jellemző, hogy múzeumba vinnék az illúzióikat, örülhetnek a legújabb múzeumuknak, a Bécs belvárosában, a Wallnerstraßén megnyílt Illúziók Múzeumának is. A látogatók sok más mellett megtudhatják, miként működik az emberi érzékelés és az agy, illetve, miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni. Ami ez utóbbit illeti, mifelénk is elkélne egy ilyen múzeumFotó: Wiener Linien
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ