RSS Feed

Kurz

Mogyorósi Géza - 2017. 11. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kurz

Rövid leszek. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) októberi diadala kapcsán nem osztom azon nyugati zsurnaliszták aggodalmát, akik Ausztria "orbánizálódását", durva jobbra tolódását vizionálják. Már csak azért sem, mert a leendő bécsi kormányfő, Sebastian Kurz hangsúlyozottan EU barát politikát ígér.

Az integrációs államtitkárból 27 évesen a külügyi tárca vezetőjévé előrelépett fiatal osztrák férfi "munkahelyi tapasztalattal" volt szemtanúja a magyar határon át érkező menekülthullámnak. Ma büszke rá az ÖVP kancellárjelöltje, hogy 2015 drámai őszén ő egyszer sem osztott lelkesen virágcsokrot és csokit a vonatról lekászálódó migránsokat keblére ölelve. Bezzeg - még - főnöke, Christian Kern, a vokscsatát most elbukó szocdem kormányfő anno személyesen győződött meg a Wiener Westbahnhof érkezési oldalán arról, hogy emberségesen bánnak-e a Keletiben bevagonírozott külföldiekkel?

A 31 esztendősen eddigi pályája csúcsára érkezett, következő osztrák Bundeskanzler persze a határzárás, a menekült létszám korlátozásának témájában, s a "migráns válság főbűnösének" (Angela Merkel) megnevezésében hasonló kottából játszik, mint Orbán Viktor. Kurz azért se Berlinre, se Brüsszelre nem tekintget olyan haraggal, mint a magyar miniszterelnök. Akinek persze még imponálhat is a snájdig bécsi srác. Legalábbis rapid gratulált Viktor a szövetségi választások győztesének, Sebastiannak. 

Ezt tette Angela is a német kereszténydemokraták (CDU) frontasszonya, akinek "házon belül" a kisebbik testvérpárt, a bajor keresztényszociálisok (CSU) tesznek már évek óta keresztbe. Többek közt a bevándorlási hullám megfékezését és a személyautókra kivetendő sztrádadíj bevezetését sürgetve. Orbán Viktor pacsipajtása, Horst Seehofer e hetekben éppen megnehezíti az új berlini kabinet felállítását. S bizony az egyre népszerűtlenebb müncheni atyafi politikája, retorikája jóval közelebb áll a szomszédos Ausztria ifjú titánjának programjához, mint Merkeléhez.

A hazája EU-ból való kilépését, az Öxitet nyiltan elutasító ÖVP vezér - aki szemben Orbánnal nem fejezte be jogi tanulmányait, s nem is lett doktor - hajdani integrációs államtitkárhoz méltatlanul ostorozta az eldurvult kampány során e hetekben a migránsokat. Mintha minden közép-európai problémáról a most, vagy évtizedekkel ezelőtt érkezett idegenajkú emberek tehetnének. Például a közbiztonság romlásáért, a dráguló lakbérekért, a lepukkadt iskolákért illene pirulniuk. Ahogy az osztrák tévében egy elemző szellemesen fogalmazott, előbb-utóbb, Kurz kancellár majd a közlekedési dugókért is a bevándorlókat teszi felelőssé. Mondván Bécsben azért nem lehet normálisan autózni, mert a burkás anyukák az SUV-jukat a második sávban parkolják az iszlám óvoda előtt!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ