RSS Feed

Marica dicsérete

Dalia László - 2017. 10. 30. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marica dicsérete

Valahol Baranya mélyén, Pécs és Harkány között félúton, Szalántán áll egy kisvendéglő. Az idegen már Szalánta hallatán gondolkodóba esik, mert Arany János szülőhelye vág be, pedig az árkon-bokron, s egy határon is túl van. Mégis hajlamosak vagyunk eltéveszteni, Nagyszalontát mondani, akkor is, ha jól tudjuk, erre az egyik legnagyobb magyar költő még konflison sem járt.

Költészet híján nincs e táj sem, s nem azért mert a villányi szőlők sincsenek túl távol, a nagyharsányi hegy és a siklósi vár sem. A Marica vendéglő gasztronómiában messzeföldön híres, legalább is, ha egy haspók pécsit kérdezel, az biztos evett a Marica halászléjéből, vagy csevapjából, amit a remek eszéki sörrel öblíthetsz le, mert hát a horvát határ sincs nagyon messze. Hétközben a menüi is verhetetlenek, a helybeliek nem is főznek, ha nem muszáj és még az a csoda is megeshet, hogy menüben, fillérekért ehetsz vaddisznó pörköltet, amely a régi világban a kalendáriumba is bekerült volna.

Akárhányszor Pécsett járok, vagy főleg Harkányban, mindig úgy számolom ki az utat, hogy vagy oda vagy vissza ebédidőben megálljak Szalántán. A vendéglős uram mindig ott van, legfeljebb mellette cserélődnek az emberek, s még vasárnap is négyig nyitva van. Egyszer vendégeket is vittem szombat délután, amikor az érettségi találkozóra tartottunk, de ahogy benyitottunk, néma csönd, üres terem fogadott. Megijedtem, hogy leégek a volt osztálytársaim előtt, ám két perc múlva előkerült a vendéglős. Embert nem láttunk a környéken sem, de ő angyali nyugalommal felvette a rendelést, többek között halászléket, rántott halakat, csevapcsicsákat és fél óra múlva tálalt is. Akkor sem és azóta sem kérdeztem meg, hogyan varázsolt azon az álmos szombat délutánon, mert talán meg is sértődött volna.

Legutóbb pénteken álltunk meg Maricánál, s ahogy benyitottunk, visszahököltünk, mert ünnepi terítékeket láttunk. Ám a pult előtt volt három asztal, amely a betérő vendégekre várt, s kiderült, hogy két ünnep is készül. Egy hosszú asztalsornál egy tekintélyes férfiú születésnapját ülték, a terem végén patkó alakban rendezett asztaloknál pedig lufikkal diszítették a lámpákat, mert egy gyereket köszöntöttek a szülinapján. Ily logisztikai bravúrt még életemben  nem láttam, a három társaság békében megfért, s mindezt úgy, hogy a vendéglős és pincére pillanatok alatt szolgálták fel az italokat és hozták ki az  ételeket. A mi halászlénk és rántott halunk sem késett és a hal épp oly friss és ízletes volt, mint bármikor. Azt már el sem mondom, mert el sem hinnék, hogy a kondéromban három tányérra való lé volt és annyi hal, hogy kettőnknek elég lett volna. Vendéglőről nagyobb dicséretet már aligha lehetne mondani, pedig ez nem a reklám helye...

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ