RSS Feed

Ünnep volt

Dalia László - 2017. 10. 26. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ünnep volt

Furcsa ünnep lett 1956 október 23-a. Már régóta nem ünnepel együtt az ország, az árok folyómederre szélesült, a híd pedig nem épül. Igaz, nem is keresnek hídépítőket, sőt újabban maga a kormánypárt talál ki 56-os forgatókönyveket, immár a Pesti srácokat favorizálja, Nagy Imre és társai helyett. Mintha csemegézni lehetne egy forradalomból, át lehetne írni a történteket, ki lehetne cserélni a szereplőket.

Maga a kormányfő sorolta fel ünnepi beszédében, hogy kik voltak a forradalmárok, vagyis ő és tanácsadói kiket tartanak annak. Schmidt Mária nem lenne Schmidt Mária, ha a névsorból kimaradt volna Dózsa László, aki ugyan nem azonos azzal a sráccal, akit a Time címlapra tett, de ez sem érdekes. A történész asszonyt nem érdekli, hogy az általa megálmodott 1956 vagy a Sorsok háza nem arat osztatlan sikert és néha alaposan melléfog, de most csak annak lehet igaza. aki hatalmon van.És a legnagyobb 56-os hír az volt, hogy Szanyi Tibor egy Köztársaság téri képet tett ki a facebookra. Mert hát több arca is volt a forradalomnak. Igaz, ez nem nagyon illik egy ünnephez, bár az sem, hogy az MSZP-t kommunista utódpártnak titulálják Szanyi akciója miatt.

Ezek a közjátékok olyannyira méltatlanok az ünnephez, hogy sokan már nem is nagyon gondolnak rá, nincs kedvük a megemlékezéshez sem, belefáradtak, hogy évek óta nem az ünnepről szól az ünnep. S őket már az sem érdekli, hogy a Fidesz a Terror Házánál, az MSZP meg Kaposváron ünnepel. S egyébként is megannyi megemlékezésről, színházi előadásról, filmről és könyvről messziről látszik, hogy a busás támogatás miatt született, s többségük értéktelen.

A Vujicsics együttes Szörényi Leventével és Tolcsvay Lászlóval koncertezett október 23-án, a Budapesti Kongresszusi Központban. Nem tudom, véletlen volt-e az időpont vagy szándékosan választották az ünnepnapot, de miközben szóltak a délszláv muzsikák és elhangzottak azokból a gyökerekből táplálkozó Szörényi és Tolcsvay dalok is, nem tartottak patetikus szózatokat. Az estnek viszont szép pillanatai voltak, amikor Tolcsvay eljátszotta a Nemzeti dalt, majd Szörényi elénekelte az Európa csendes, újra csendes című Petőfi vers általa megzenésített változatát. És a közönség minden tagja, tartozzon akármely szekértáborhoz, úgy érezhette, hogy ez az ő ünnepe.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ