RSS Feed

Diplomata rendszám

Mogyorósi Géza - 2017. 10. 25. 9:04:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Diplomata rendszám

Köztünk szólva idén eddig több bírságot söpörtem be autósként a Spreenél, mint tavaly egész évben. Nem zsebet rengető összegekről van szó: 10-25 euróba fáj az ingyen parkolásra tett kísérlet fizetős placcon, netán tilosban. Gyorsan pedig csak egyszer hajtottam (mínusz 15 euró). Az azért megnyugtat, hogy a Németországba akkreditált diplomaták sem angyalok!

Ám micsoda különbség, hogy a berlini külképviseletek munkatársai ingyen megússzák a szabálytalankodást, míg mi egyszerű állampolgárok mehetünk befizetni a csekket. Közép-Európa legnépesebb fővárosában élve azt tapasztalom, hogy barátságtalanabb lett a forgalom. 2017-ben már 1,2 millió gépkocsit tartanak nyilván a 3,6 millió lakosú metropoliszban, melyet szokás bicikli-citynek is becézni. Az Észak-német-Alföldön nem hogy hegy, még domb is alig, így a kétszáz esztendeje felbukkant drótszamár ideális-praktikus közlekedési eszköz e vidéken.

Az autósok és kerékpárosok nem éppen szövetségesek. Erre szomorú példa, hogy most nyáron egy tilosban leparkolt Porsche vezetője „rányitotta“ a kocsiajtót egy, a bicajúton tekerő, peches férfira. A sisakot nem viselő, 56 éves áldozat súlyos fejsérülést szenvedett a Neukölln-kerületi balesetben: röviddel később életét vesztette a kórházban. A tragédia kapcsán fényderült arra, hogy egy közel-keleti diplomata volt a vétkes autós. Meg az is kiderült, hogy a speciális státuszú külföldieket 2015-ben több, mint 24 ezer közlekedési vétségen kapták rajta. Az ittas vezetéstől a gyorshajtásig széles a skála. Tavaly némileg mérséklődött a kvóta.

Szerintem a terrorveszéllyel összefüggő szigorúbb, gyakoribb kontrollal, megszaporodott rendőrségi akcióval, kamerával is összefüggésbe hozható, hogy egyre több pénz folyik be a főváros kasszájába a bírságokból. Lebilincselt kerekeket viszont nem látni Európának ezen csücskében! A büntetést rendre megúszó diplomáciai képviseletek toplistáján, 2016-ban a Kínai Népköztársaság állt – írja a Der Tagesspiegel. Az ezüstérmes Oroszország lett. A harmadik placc Szaud-Arábia fürge diplomatáinak jár – a nyári halálos balesetben az olajállam egyik kiküldöttje hibázott - utóbb kártérítést nyújtva az áldozat mamájának. (Aligha vígasz!) Az egyiptomi, amerikai, görög diplomaták is gyakorta fittyet hánynak a Kreszre. Ám az legalább megnyugtató, hogy mi magyarok nagyon betartjuk a német közlekedési szabályokat. Na jó, én néha-néha lebukom. Ígérem megjavulok!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ