RSS Feed

Terülj el, cigány!

Mogyorósi Géza - 2017. 10. 24. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Terülj el, cigány!

Sportimádó hazánkban, talán sokan nem tudják, hogy Hannoverben, Hamburgban, Berlinben "buktatókő/Stolperstein"viseli Johann Trollmann nevét. A nácikorszak elején félnehézsúlyban német bajnoki címet szerző "sinto-deutsch" ökölvívó egy évtizeddel később, rengeteg cigány sorstársához hasonlóan koncentrációs táborban pusztult el.

A magyar ökölvívás agg szerelmesei és a történészek tán emlékeznek még arra, hogy Adolf Hitler épp csak pár hónapja volt kancellár, amikor új német bokszbajnokot avattak félnehézsúlyban. A „Gipsy” becenevű, 26 esztendős Johann Trollmann a Führer druszáját, Adolf Wittet ütötte ki. Több szempontból is csodálatos volt ez a diadal! Egyrészt a dús hajú cigány ökölvívónak Erich Seelig személyében zsidó származású edzője volt. Másrészt a korabeli szemtanúk Dávid és Góliát küzdelmeként emlegették az 1933-as, júniusi bokszcsatát. Harmadrészt: a 71 kilós versenysúlyú „Dávid” összesen 62 hivatalos összecsapásából csupán harmincszor került ki győztesen. Igaz, majd egy tucat alkalommal padlóra küldte riválisát.

A jó mozgású, fürge, szokatlan stílusú Johann Trollmann nem sokáig örvendhetett a német bajnoki címnek. Az elbarnult-elbarmult germán bokszszövetség nyolc nap múltán elvette tőle a titulust, mondván, hogy „Gipsy” viselkedése „nyomorult” volt a meccs után. Náci zsargonban: Trollmann örömkönnyei árjához méltatlan gyengeséget mutattak... Elméletileg még kapott egy esélyt a Németországban villámgyorsan népszerűvé lett sportember: beszőkítve, testét fehér púderral „Michael Jackson-osítva” szállt ringbe Gustav Eder ellen. S öt menetben vesztett. De az ökölvívás szerelmesei érezték, látták, hogy kedvencük már nem az – nem lehet az! –, aki volt. Nyoma sem volt a táncikálásnak, a játékosságnak. Ezt a Spree-parti K.O.-t egy évtizeddel később követte a végleges kiütés. Ám a koncentrációs táborba hurcolás előtt az ökölvívó még magára ölthette a Wehrmacht egyenruháját.

A Die Welt irodalmi melléklete a harmadik évezred elején ismertetve Roger Repplinger Leg dich, Zigeuner! (Terülj el, cigány!) című kötetét, ezt írta az 1907-es születésű „Gipsy” kálváriájáról: „A történet fekete iróniájához tartozik, hogy Trollmann, mielőtt a KZ-ben eltűnt volna, sok más sintihez hasonlóan német uniformisban a keleti és nyugati fronton szolgálhatott. És kitűnően megállta a helyét. De ez éppoly keveset segített neki, mint az első világháború zsidó veteránjainak.” A náci „Rassenpolitik” szorításából nem volt menekvés. Trollmannt 1942 júniusában tartóztatták le Hannoverben. Mivel a testvérei nem hagyták annyiban a dolgot, a város „cigány központjában” („Zigeunerzentrale”) még egyszer láthatták. A rokonok alig ismertek rá az egykori bokszlegendára: „Élettelenül, összeroskadva, két egyenruhástól támogatva, összevert arccal, véraláfutásokkal, hiányzó fogakkal” mutatták meg nekik Johannt.1942 októberében Hannoverből egy Hamburg-közeli koncentrációs táborba szállították át a férfit. Karácsony és szilveszter között ott „ünnepelte” 35. születésnapját. 1944-ben a ringen kívül verték agyon.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ