RSS Feed

Világbotrány

Regös István - 2017. 10. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Világbotrány

Tisztelt Olvasóim! Mielőtt még egy szót leírnék, kijelentem, hogy az erőszak minden elképzelhető módját gyűlölöm és elítélem. Arra sem vagyok hajlandó, hogy olyan feltételezésről mondjak ítéletet, amiről nincs elegendő bizonyítékom. Unos-untig hajtogatjuk az ártatlanság vélelmét és mégis számos ember esik áldozatul, akiket mindenféle bírói közreműködés nélkül is elítélnek.

 A világ összes médiumát megrázta a Hollywoodból származó hír, hogy az egyik leghíresebb, legtehetségesebb és legsikeresebb producer, hölgyek, sztárszínésznők elmondása szerint, mindenféle módon zaklatott, mi több, volt olyan eset, természetesen szimpla elmondás alapján, hogy meg is erőszakolt. Azon kívül, hogy sok nő szólalt meg, pillanatnyilag még Amerikában sem bíróság mondta ki ennek a producernek a bűnösségét. Tehát, ha tartjuk az ártatlanság vélelme jogosultságát, akkor ő pillanatnyilag ártatlan. Igaz, még ha ki is mondaná a bíróság, hogy ártatlan, a világ már elítélte. Családja elhagyta, minden pozíciójából kizárták. Igaz, a lincselést még megúszta. 

Hírcunami

Miközben dúlt a hírvilágban a vihar, Magyarországon egy magyar színésznő robbantotta a bankot, és megnevezett egy kitűnő színházi szakembert, aki szexuálisan zaklatta őt, húsz-egynéhány éve, tizennyolc éves korában. Elmondása szerint, ami egyáltalán nem világos, amikor beült a férfi autójába, ahol már volt egy férfi utas a hátsó ülésen, az ismert rendező kigombolta a sliccét és arra próbálta rávenni a tizennyolc éves lányt, hogy csókolgassa őt odalent. Hogy aztán részletesen mi történt, azt nehéz huszon-egynéhány év távlatában kideríteni, de mindenesetre a színésznő úgy érezte, nem bírja tovább tartani ezt a nyomasztó abúzust, ami vele történt, ezért állt ki a nyilvánosság elé.


Csak megalapozottan

Az illető, akit megvádolt, egy köztiszteletnek örvendő, nagytehetségű művész, azonnal reagált, rágalomnak minősítette, leírta, hogy semmilyen valóságtartalma nincs a vádaknak és megteszi az ilyenkor szükséges lépéseket. A színésznő válasza hamar megszületett, áll a per elébe. Itt tartunk most. Megindult a komment-cunami, a többség szolidaritást vállalt a művésznővel, dicsérik a bátorságát, sokan nem értik, miért kellett ehhez húsz év, elhangzik, arányban van-e az ő sérelme azzal, hogy vádjai alapján egy élet sikersorozata omolhat össze. Mindenesetre sokan büszkék, melléállnak, szóval, dúl a harc, méghozzá ádázul. Földúlta az irodák nyugalmát, ki-ki próbálja megfejteni, mi a zaklatás kritériuma, mondhatja-e valamelyik kolléganőjének, hogy csinos, a kolléganő megdicsérheti-e a kollégája nyakkendőjét, szóval, ahogy szoktuk, az internet védelme alatt szórjuk az átkokat, vért akar a nép. Ahogy mondani szokás, valaki, valakik nem tudják eldönteni, mivel segíthetik az áldozatokat és mi mindennel árthatnak nekik. 


Az ember nem egy tárgy

Egy általam nagyon kedvelt színész-rendező, az első férfi volt, aki, bár tudta, hogy magára szabadítja az átoközönt, mégis azt mondta, mielőtt ítélkezünk, próbáljuk felderíteni, mi a valóság. A színészvilág, még ha szeretnék is ezt most kikiáltani, nem posvány, nem bűnözők gyülekezete. A férfiak pont úgy udvarolnak a nőknek, mint egy bankban, hivatalban vagy a Tescóban. A színészek különböznek a nagyátlagtól. Mióta színház van a Földön, más normák szerint ítélnek például, a zaklatás ügyében. Egy filmben, egy színházban vannak például szexuális jelenetek, amire olykor rá kell venni mind a férfiakat, mind a nőket. És ezt például már lehet zaklatásnak nevezni, ha éppen úgy van kedvük. És mégis jó, hogy végre merünk róla beszélni. De higgyük el, nem a bíróságon fognak eldőlni ezek az ügyek! Hogy megtörtént-e vagy sem, én ki-kire rábízom a döntést, okosat mondani itt, ebben a kérdésben, nem lehet. Mindenki tudja, hogy erőszakkal, hatalommal kierőszakolni szexuális szolgáltatást gyalázat! Éppen ezért nem az a kérdés, megtörtént-e a színésznővel az eset, hanem az, hogy ilyen ne történjen meg! Ha csak erről szól majd a közgondolkodás, hogy nem úgy beszélnek, a nőkről, mint szexuális szolgáltató tárgyakról, akkor a zaklatás, az erőszak is visszaszorul. És akkor már nem robbant ki hiába az amerikai botrány, amely most végigsöpör Európán is és Magyarországra is beköszönt. Nem hisztérizálni kell, hanem elemezni és gondolkodni, mert ha valakit megvádolunk és a bíróság igazat ad, akkor az elkövetőt a törvény szigorával kell megbüntetni! De ha nem, vállalni kell a felelősséget! Csak ekkor lesz béke. 


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ