RSS Feed

Tüdőszűréssel a rák ellen

M. A. - 2017. 10. 20. 13:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tüdőszűréssel a rák ellen

Szűrővizsgálatok során tünetmentes pácienseket vizsgálnak az orvosok. A cél, hogy a daganatos, fertőző, illetve egyéb krónikus betegségeket korai stádiumban diagnosztizáljuk. A korai felismerés az esetek többségében a hatékonyabb gyógyítást teszi lehetővé.

Dr. Kiss Gergely, a Medinnorad Radiológiai Centrum orvosa szerint a rosszindulatú elváltozások tekintetében a tüdők kiemelt jelentőséggel bírnak: a tüdőrák Magyarországon a nők és férfiak körében egyaránt az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb tumoros megbetegedés. Fontos tudni azonban, hogy számos egyéb szervben kialakult daganat is adhat áttétet a tüdőbe, ezért a tüdőrák szempontjából alacsony rizikójú páciensek számára is javasolt a rendszeres részvétel a szűréseken.

A tüdőkben kialakult daganatok rendszerint "kerekárnyék" megnevezéssel íródnak a leletekre a radiológus orvos által. Kerekárnyékot azonban nem csak daganatok adhatnak. A röntgenfelvételt úgy kell elképzelnünk, mint egy árnyékot: a röntgenfilmre az egy vonalba eső szervek és szövetek közös árnyéka vetül. Ezért aztán az egy irányból készült felvételen, a tüdőn látott folt valójában lehet a mellkas előtt, mögött, illetve a tüdőben egyaránt. Ezek alapján adhat kerekárnyékot az emlőbimbó, vagy akár egy nagyobb szemölcs is.

Gyakran kerülnek leírásra ezen kívül maradványtünetek, más néven reziduális eltérések is, melyek korábbi gyulladások hegeinek tarthatók. Felnőtt korban egyáltalán nem számítanak ritkaságnak az ilyen jellegű elváltozások. Panaszt nem okoznak és kezelést sem igényelnek. Jelentőségük abban áll, hogy ezek a néhány milliméteres kis gócok néha nem különíthetők el biztonsággal a tumoros elváltozásoktól. Mivel ezeket a foltokat a tumorokkal szemben nem jellemzi növekedés, nagyon hasznos eszköz lehet a kezünkben egy korábbi felvétel: amennyiben az adott elváltozás már évek óta változatlan, tumoros folyamat ilyenkor nem valószínűsíthető.

A mellkasi felvételek a tüdőkön kívül számos egyéb szervrendszerről adnak információt, ezek közül kiemelendő a szív és a keringési rendszer jelentősége. Röntgenfelvétellel könnyen képet kaphatunk a szív nagyságáról, mely számos problémára hívhatja fel a figyelmet. Mellkasi röntgenvizsgálatra nem csak szűrés kapcsán kerülhet sor. Számos esetben lehet szükség soron kívüli, akut vizsgálatra is. Ezek oka leggyakrabban ismeretlen eredetű láz, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi fájdalom. Fontos tudni, hogy ezeket a vizsgálatokat is orvosi indikáció kapcsán lehet csak elvégezni.


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ