RSS Feed

Magyar Mission Impossible

Dalia László - 2017. 10. 21. 8:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar Mission Impossible

Washingtonban magyar nagykövetnek lenni, ez sokak álma lehet, de nem mostanság. A feladat egy karrierdiplomata képességeit is meghaladja, Orbán ugyanis lehetetlen küldetésre küldi Washingtonba a diplomatáit. Szemerényi Réka, akit mindenütt a világon derék atlantistaként tartottak számon, már hazajött, s Szabó László sem fog ott sok kenyeret megenni.

Washingtont kinevezhetnénk magyar diplomata temetőnek is, hiszen a magyar nagyköveteknek csak egy küldetésük van, hogy elintézzék - Orbánt fogadja Trump elnök. Ám a Fehér Házba előbb jut be Kim Dzsong Un, mint a magyar kormányfő. És ez nem Szemerkényi Réka, vagy Szabó László tehetségtelenségét bizonyítja, hanem a küldetés lehetetlen mivoltát. Trump ugyan szeszélyesebb, mint Makrancos Kata, de azért az amerikai elveket és a külügyet nem járatja le, hogy egy közép-európai kiskirályt fogadjon, aki két éve packázik egy amerikai egyetemmel és szisztematikusan lebontotta a sajtószabadságot. Brüsszelt lehet szívatni, az amerikai oroszlán bajszát húzogatni viszont nem érdemes, annak ára van. És ha egy miniszterelnök ki van tiltva Washingtonból, akkor az ki van tiltva.

A magyar kormány megint meglepődött, hogy az ideiglenes amerikai ügyvivő, aki egyébként kelet-európai szakértő, tehát nem most jött le a falvédőről, leszedte a keresztvizet a magyar kormányról sajtó ügyekben. Jó, ez nem volt egy nagy mutatvány, hiszen csak az a sajtóorgánum nincs még kormányközeli cégnél és központi irányítás alatt, amit Orbán nem kiyánt meg. Azt, hogy mi a teendő (A sajtót el kell foglalni!) már húsz éve megfogalmazta a Kéri László által írt életrajzi könyvben. Kétségtelen, David Kostelancik nem nagyon beszélt mellé, kimondta, hogy a kormány nyomásgyakorlása miatt egyre csökken a független médiatermékek száma, s kézi vezérléssel irányítja a felvásárolt médiumokat és újságíróit valamint állami hirdetésnek álcázott támogatásokkal segíti a hozzá hű médiát. Ezek viszont tények, három Nobel-díjas író is kevés lenne, hogy megcáfolják.

A másik nagy és ostoba attrakciója  magyar kormánynak, hogy szórakozik a CEU-val. Ugyan ez ellen már a fél világ kirohant, sőt magyar egyetemek, professzorok is tiltakoztak, s  a NewYork állambeli Bard College a CEU mögé állt, a magyar kormány továbbra sem fogadja el a CEU-t. Inkább meghosszabbították a határidőt, s erre hivatkozva nem írják alá a megállapodást. Más egyetemekkel viszont megtették. Nos, ha eddig nem lett volna világos bárki számára, hogy a CEU a közellenség, s ennek a politikai cirkusznak nem akarnak véget venni, most nincs tovább. Persze, egy ideig az egér is hülyére veheti a macskát, csak így nehezen fognak megbarátkozni. Trump pedig hülye lenni fogadni Orbánt.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ