RSS Feed

Biztos, hogy nem a biztonságért vannak!

Regös István - 2017. 10. 20. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Biztos, hogy nem a biztonságért vannak!

Kevés olyan szakmát ismerek Magyarországon, amelyik úgy szaporodott, különösen az utolsó évtizedben, mint a biztonsági őröké. Amerre nézek például egy bevásárlóközpontban, mindenütt biztonsági őröket látok. Szégyellem, de nekem mindig úgy tűnik, hogy ezek a morc - most kopaszok vagy nem kopaszok, ezt most hagyjuk - fenyegető emberek figyelik minden mozdulatomat.

Nem arról van szó, hogy félek tőlük, mert nincs félnivalóm, hiszen nem lopni, rendet bontani megyek be egy üzletházba, hanem talán vásárolni vagy kávézni, de ők mindenütt ott vannak. Úgy gondolom, egy normális világban a rendőr, a biztonsági őr (sürgősen leszögezem, hogy még véletlenül sem szeretném őket egy lapon említeni) nem tolakodóan, hanem szinte észrevétlenül állnak rendelkezésre, akkor, ha szükség van rájuk. Az az igazság, cáfoljanak meg, hogy amikor a nem éppen mindig ápolt biztonsági őrök szúró tekintetét látom, igencsak kellemetlenül érzem magam.

Mégis inkább kamerát!

Maradjunk még egy percig a nagy bevásárlóközpontoknál! A mai világban, amikor a kamerák már a fenekünkbe is belátnak, miért kell minden könyv- vagy illatszerüzletbe egy ácsorgó, vevőriasztó biztonsági őr? Látom rajtuk vagy csak képzelem róluk, alig várják, hogy valakit jól megverjenek, de legalább lefújhassák valamilyen spray-vel. Nem is értem az üzletek tulajdonosait vagy üzemeltetőit! Nem érzik, hogy rontanak az üzleti eredményességükön ezek a képbe nem illő emberek? Mert, ha bármilyen baj van, mondjuk, rajtakapnak egy tolvajt, még ha lassan is riasztják az őrt, egy-két perc alatt odaér. De hát, ma már szinte nem tudok bemenni egy étterembe, hogy ne úgy figyeljenek, lessenek, mintha potenciális bűnöző lennék.


Mindent a helyén

Mielőtt elszáll az agyam (az a kevés, ami még van), igyekszem disztingválni, nehogy valaki azt mondja, most meg kitalálja ez a lökött újságíró, nincs szükség a biztonságra, az őrző-védő szakmára sem. Nem, nem mondtam ilyet, nem is gondolok ilyet! Szükség van az épületek, az objektumok védelmére és megőrzésére. Egy-egy nagy bevásárlóközpontnál fontos, hogy legyen a biztonságot védő központi csoport. Ezeknek nem kell grasszálni a folyosókon, valamiféle hatalmi tudattal. Fontos lenne, hogy a bevásárlóközpontok parkolóit a jelenleginél hatékonyabban őrizzék. A kamerarendszer csak akkor ér valamit, ha figyelik. Ott is percek alatt elkapható a tolvaj. Valamikor egy őrző-védő vállalkozáshoz bekerülni is nehéz volt, ha jól emlékszem, szigorúan erkölcsi bizonyítványhoz kötötték a szakmát, mi több, pszichológiai vizsgálaton is át kellett esniük a jelölteknek. Nem könnyű megtanulni, hogy a gázspray, a gumibot, esetleg a lőfegyver nem azért van, hogy hatalmi érzést gerjesszen a biztonsági őrben, hanem arra, hogy a közrend védelméért és fenntartásáért legyenek kéznél.


Most aztán elég!

Régen készültem már írni az úgynevezett őrző-védőkről. Hogy szeretem, vagy nem szeretem őket, ez annyit sem számít, mint halottnak a csók. De a napokban történt megint valami, ami feldühített, és írásra kényszerített, hogy védekezzem ellenük, nekem ugyanis nincs se gázspray-m, se bilincsem, csak tollam és számítógépem. Ez az én eszközöm és ezért nekem is csínján kell ezzel bánni és nem visszaélni. Az egyik gyorsétteremlánc, mellesleg kedvelem is, a KFC, piszok kellemetlen helyzetbe került. Valaki betért hozzájuk, hogy kedvenc csirkéjéből egyen, végigállta a sort, és amikor az eladóhoz került, az közölte vele, rossz sorba állt, mert őnála csak elvitelre lehet vásárolni, álljon újra sorba a mellette lévő kasszához. Na, most látszólag lényegtelen, de mégsem az, a betérő vendég újságíró volt, az Index munkatársa, akinek hivatalból is kötelessége figyelni a körülötte zajló eseményeket. Megkérdezte, miért nincs kiírva láthatóan, hogy ez a sor elvitelre szolgál. A lényeg, hogy a kialakult helyzetben nem kapott sem udvarias, sem kielégítő választ. Ezután kérte a panaszkönyvet, amit természetesen nem adtak neki oda, majd ugyanezzel a kéréssel fordult az üzletvezetőhöz is, aki panaszkönyv helyett egy A4-es üres, fehér papírlapot akart a kezébe nyomni. A vendég, aki, ahogy mondtam újságíró, megmondta az üzletvezetőnek, hogy ez nem megoldás, mert egy fehér lap nem hiteles dokumentum. Itt egyre durvább lett a hangvétel, megjelent a biztonság őr, aki fizikailag is nekitámadt a panaszkodónak, és a szó szoros értelmében gyalázkodó mondatokkal - „Takarodj!”, „Menj a p…ba” – kilökdöste az étteremből. A vendég segítségére senki nem sietett, és egyértelműen hallatszik a felvételen a biztonsági őr hangja:„Főnök!” (ez az üzletvezetőnek szólt) „Kidobjam?” És az üzletvezető válasza: „Igen, dobd ki!”


Bűnös szereptévesztés

Ami ezután történt krimibe való. A délceg, verekedésre kiképzett biztonsági őr, miközben kifelé taszigálta a vendéget, aki csak hápogott és ilyeneket mondott: „Ez most komoly?” Ugye, értjük mindannyian, hogy ezt ő sem akarta ott a helyszínen elhinni? A biztonsági őr, miközben tovább gyalázta, ököllel olyan durván megütötte a vendéget, hogy annak felszakadt a szája, és ömlött a vér az orrából. Az ütés következtében a szemüvege is a földre esett és örült, hogy ennyivel megúszta, pedig csak egy sült csirkét akart enni. A történtek felkiáltójelet igényelnek! Az Index munkatárásának, aki közétette ezt az undorító esetet, több öltéssel kellett összevarrni a száját. Amit azóta több médiumban elmondott, abban óriási az igazság. Ki lehet rúgni egy-egy túlteljesítő, hatalmával visszaélő biztonsági őrt, egy-egy üzletvezetőt, aki nemcsak elnézi, de még biztatja is az erőszakra az őrt, de ez nem megoldás. Felül kellene vizsgálni ezt a mindent, mindenhol elárasztó biztonsági őr-rendszert, hogy kikerüljenek végre a békés polgárok látóteréből és ne legyenek többen, mint a látogatók, a vevők, ellenkező esetben szinte maguktól fognak szaporodni az ilyen esetek. Jó, tudom, nem mindenütt verik meg a vendéget, csak ha muszáj, az éjszakai életben szinte természetes, ezért kerüljenek oda, ahol hasznosak és fontosak. Ott aztán bizonyíthatják, ha valahol megtámadnak egy objektumot, képesek megvédeni. De ne legyen több joga a KFC csirkéjének, mint a betérő éhes vendégnek!

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ