RSS Feed

Megy a bal, jön a jobb-ik

Regös István - 2017. 10. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megy a bal, jön a jobb-ik

A Vasárnapi Hírek kitűnő munkatársa, Nagy N. Péter bokszidézetet citált egyik írásában, valószínűleg még hallgatta minden idők leghíresebb sportriporterét, Szepesi Györgyöt. Én is sokat hallgattam rádiós közvetítéseit, úgy látszik azonban, valószínűleg különböző meccseket közvetített akkor Gyuri bácsi. Kollégám azt írta: „Lenn a jobb kéz, megy a bal”, én meg ezt hallottam: „Vigyázz, vigyázz, jön a bal, megy a jobb!”

Na, most ebből a két idézetből hozzuk össze, hogy valójában mi is történik ma a baloldalon. Ha Szepesi most közvetítené a meccset, ismerve az ő fantasztikus tehetségét, talán így süvöltene bele a mikrofonba: „Vigyázzatok, gyerekek, mert megy a bal, és jön a jobb-ik!” Kérem, ez nem vicc! Még csak nem is humoros, inkább döbbenetes, mert úgy tűnik, az ellenzéki formációk közül a legkonszolidáltabb arcot, ha hiszik, ha nem, éppen a Jobbik pártcsalád mutatja. Figyeljenek csak oda! Vona hosszú ideje a legkonszolidáltabban nyilatkozik. Nem veszti el a türelmét, meggondoltan, higgadtan válaszol a riportereknek. Nem lökdösi félre a mikrofont. Nem fut el a televíziós kamerák elől. Ja, ismerjük a báránybőrbe bújt farkas történetét, de addig nem hiszi el senki, amíg fel nem falta őt a farkas, csak akkor már nem tud beszélni.

Bújj-bújj, jobb-ik!

Mert elég körülnézni, és tényleg azt látjuk, hogy jön a Jobbik, mindenütt feltör, mint a talajvíz, láthatólag sehol sem bizonyítható az utóbbi időkben a durva rasszizmus, az antiszemitizmus, a diktatúrára való törekvés. Sőt! A diktatúra ellen agitálnak és a jelenlegi kormány megdöntéséért dolgoznak. Vona Gábor egyre karakteresebben és egyértelműbben támadja Orbán Viktort. A miniszterelnök kőkemény válaszaival viszont azt bizonyítja, hogy kénytelen felvenni a kesztyűt, amit Vona az arcába dobott. Viszont a báránybőrbe bújt farkas története, ha igaz, azt bizonyítja, hogy ügyes a csomagolás. A kérdést százszor és ezerszer fel lehet tenni, mi lenne, ha hatalomra kerülnének, szép csendben, lépésről-lépésre. Tudjuk, hogy a politikában sok mindent lehet mondani, csak azt nem, mi lenne, ha vagy mi lett volna, ha. Itt csak az számít, hogy mi van és mi lett. Egyre világosabban látszik, hogy szép lassan vagy már gyorsan megy ki a divatból a bal, és még egyszer leírom, ha tetszik, ha nem, jön a jobb-ik.

 

Lélegeztetőgépen

Néhány hónapra vagyunk a parlamenti választásoktól. Az MSZP legnagyobb bejelentése Molnár Gyula pártelnök szájából így szólt: „Tisztelt médiamunkatársak! Tájékoztatok mindenkit, hogy az MSZP él!” Nagyszerű! Ez tényleg falrengető bejelentés, még akkor is, ha a nagy beteg legnagyobb sikere, ha elmondhatja a hozzátartozóknak, köszöni, hogy meggyászolták, de még korai, még egy kicsit élni akar. Ezek után még az MSZP legkitartóbb szavazói sem vághatnak valami nagy lelkesedéssel a választási kampányba. A baloldal természetesen örül, ha lélegeztetőgépen is, de még lélegzik a nemrégen még kormányon volt pártja. Sokan várták és várják, hogy Botka tündöklése és bukása után milyen csatazaj kíséri majd a harcrendben felsorakozott szocialistákat. Ehelyett egyik kevésbé ismert képviselőjük valósággal belesuttogta a kamerákba, hogy a hátralévő időszakban semmilyen kérdésben nem indítanak népszavazást, nem vesznek részt ötpárti vitákban, egyeztetésekben. Nem sorolom tovább, elég annyi, hogy tehát úgy fognak viselkedni, mintha ott sem lennének. De hát halló, ébresztő! Akkor mégis mit fognak csinálni? Ha semmit, miért indulnak a választásokon?


És mégis mozog a bal

A Demokratikus Koalíció természetesen üdvözölte, hogy a botkai diktátumok megszűnte után valami érdemleges változás történhet a korábbi legnagyobb ellenzéki párt háza táján. Ők viszont kőkeményen kampányolnak, reménykednek, hogy a Fideszből kiábrándult szavazók, az MSZP-től távolodó támogatók, a pártot keresők megismerik a DK programját és nagyon sokan rájuk fognak szavazni. Azt éreztetik, hogy nem a baloldal bukik, hanem azok, akik távolodnak a baloldaltól, hogy megint csak Molnár Gyulát vagy a klasszikusokat idézzem: „Azon az úton fogunk továbbhaladni, amit Botka László megkezdett, mert ez a győzelmi stratégia útja!” Mondta valahogy így. De ha ez a győzelmi stratégia, hová tűnt a kitalálója? Szóval, most már a Fidesz is azt mondja, hogy ha az ellenfél felkészülési időszakban lábon lövi magát, megkönnyíti a kormánypártok győzelmét. Az érvényessége tehát egyre inkább igazolódik annak a mondásnak, amit a címben adtam: „Megy a bal, jön a jobb-ik!” Ha csak nem támad fel mégis a sérült, de ehhez ész, türelem és kemény elszántság kell. Van ilyen?Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ