RSS Feed

Nemzetközi tudományos filmfesztivál Szolnokon

mti - 2017. 10. 11. 9:13:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nemzetközi tudományos filmfesztivál Szolnokon

Tizenegy ország 26 versenyfilmje kerül a vászonra csütörtöktől három napon át Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon, amelynek a Tisza mozi a helyszíne.

A kísérőprogramokkal, köztük egy Radványi Gézára emlékező filmbemutatóval színesített mozgóképes eseményre mintegy kétszáz vendéget, köztük hatvan filmezést tanuló külföldi és magyar diákot várnak - mondta el Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek.
    Tájékoztatása szerint a versenyfilmek között 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotást szemléz az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Kóspál Ágnes alkotta zsűri. Az eredményhirdetést szombaton este tartják a Szolnoki Galériában.
    A megnyitón mutatják be fesztiválhoz kapcsolódó Gravitáció című pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, valamint adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilm-pályázatának elismeréseit.
    Várhatóan nagyobb érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben, Ausztriában készített Az óriáskerék című filmjének magyarországi premiere (képünkön jelenet a filmből). Radványi Géza születésének 110. és klasszikus műve, a Valahol Európában elkészültének 70. évfordulója ugyanis arra ösztönözte a filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben tisztelegjenek munkássága előtt. Demeter István elmondta, hogy a Das Riesenrad címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nem vetítették hazánkban és a fordítása sem készült el. Az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, elkészítették a fordítást és a feliratozást, így Radványi Géza művét két alkalommal is ingyenesen vetítik a fesztiválon. 


Fotó: muveszmozi.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ