RSS Feed

Kocsmai hangulat

Regös István - 2017. 10. 07. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kocsmai hangulat

Minden tiszteletem és elismerésem Rónai Egonnak, az ATV kiemelkedő műsorvezetőjének. Most jön az ám, vagy a de. E hét csütörtökén az Egyenes beszéd stúdiójában fogadta Molnár Zsoltot és Németh Szilárdot. Aki esetleg nem tudná, Molnár Zsolt az MSZP országgyűlési képviselője és egyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Németh Szilárd pedig a Fidesz országgyűlési képviselője és a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Valószínűleg arra gondolhatott, hogy két honatya, akik információk tömegének vannak a birtokában, értelmes beszélgetést folytathatnak, pro és kontra vitatkozhatnak a bevándorlási politikáról. Azt gondolta, hogy a vita azt jelenti, ha két fél között zajlik, és egymást figyelmesen meghallgatva ki-ki elmondja a véleményét. Bizonyára lesz olyan állítás, amivel mindketten egyetértenek, és amivel nem, azt kultúrember módjára megvitatják. Rónai Egon, aki gyakorlott műsorvezető, hiszen a képernyőn „lakik”, még abban is reménykedett, amikor összeengedte ezt a két embert, hogy talán lesz lélegzetvételnyi ideje, hogy ő is megnyilvánuljon, esetleg irányítson, uram bocsá’, kérdezzen.

Kuss volt a riporter neve

Szóval, így álmodhatta meg egy csatorna a vitaműsor lebonyolítását. Valószínűleg a hírigazgató, akit szintén Németh Szilárdnak hívnak, de semmilyen rokoni kapcsolat nem fűzi a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez, úgy gondolhatta, hogy akár mintaként is emlegethetik majd a viharosnak ígérkező választási időszakban a vitaműsorokat. Mi több, én is leültem a képernyő elé, mert kíváncsi voltam, mi lesz ebből. Nagyon hamar kiderült, hogy bár különböző habitusúak a vitapartnerek, mégis csodásan belesimultak egymás szereplésébe. Kezdjük azzal, hogy sem Németh, sem Molnár nem hagyta szóhoz jutni a másikat. Némethnek nemcsak a hatalmas teste volt erősebb Molnár Zsolténál, hanem a hangja is. Szemmel láthatóan kitűnt, hogy valószínűleg sok segítséggel betanult néhány sablonmondatot, és azt folyamatosan mantrázta. Mint egy operaénekes, aki beskálázik, beénekel fellépés előtt, fokozatosan növelte a hangerőt és olykor már szinte kiabált. Mint egykori birkózó, jelenlegi birkózó szövetségi elnök, talán egy dupla Nelsonnal is kacérkodott. Egyelőre azonban az első menetben Molnár megúszta, hogy alaposan elpáholja őt Németh.


Zagyvakórus

Molnár sem egy apró darab, de azért közel sem nehézsúlyú birkózóra hajaz. Hangja is gyengébb, az általa folyamatosan hangoztatott mondatok puhán puffantak, nem tudott átjutni Németh szózuhatagán. Már azt sem tudtam, hogy kinek a szájából, mi hangzik el, csak ilyen párbeszédeket hallottam, a szereplőket tessék nyugodtan behelyettesíteni: Maguk le akarják bontani a kerítést… Mi nem akarjuk lebontani a kerítést… De le akarják bontani a kerítést… Mi nem akarjuk lebontani a kerítést… De le akarják bontani a kerítést… Itt vannak a papírjaink… Ebben az időszakban mi nem akarjuk lebontani a kerítést… Ellopták… Maguk loptak… Mi nem loptunk… A Soros-terv végrehajtói…. Nincs Soros-terv… De van… De nincs… De van… Mi megkérdeztük a népet… A néppel mi beszélünk… Majd kiderül… Álkonzultáció… Pénzpazarlás… A műsorvezető pedig, bocsánat, szerencsétlen, jobb sorsra érdemes Rónai Egon, bizonyára remélte, hogy nem kezdődik a stúdiójában egy szabadfogású birkózó bajnokság. Kapkodta a fejét, próbált beleszólni, de az csak olaj volt a tűzre. Szegény Molnár Zsolt erőlködött, mert sem neki, sem a pártjának nem ez a tanult viselkedési módja. De, mert elfogadta a rákényszerített stílust, eleve nehezebb helyzetben volt, mint Németh Szilárd, aki viszont évek óta ebben a stílusban birkózik. 


Kocsmából is csehó

Vártam, hogy történjék valami, valamilyen televízió-történeti merészség. Mert, amikor világossá vált, hogy ez nem vita, hanem egy alpári, kocsmai, még csak a szavaknál tartó bunyó, a műsorvezetőnek fel kellett volna állnia, ha már mondjuk, ezt Molnár Zsolt el is mulasztotta, és azt kellett volna képviselnie, határozottan, hogy ha nem változik meg a stílus, inkább zenét sugároznak. De nem így lett. A fizikai előnyben lévő Németh Szilárd rezsibiztos, bizottsági alelnök, birkózó szövetségi elnök leszegett fejjel ment előre, mint szarvasbőgéskor a bikák. És bőgött és bőgött és döfött és nem tudom, hogy talált-e. Mert lényegében egyetlen értékelhető mondatot nem mondott. A szlogenek puffogtak, hiszen csak felmondta a plakáthelyeken megjelenő mondatokat, Soros-terv, stb. Molnár Zsolt, az MSZP frontra küldött katonájaként próbált helytállni, de minek. Előjött az egyik legsületlenebb válasszal, ami csöppet sem annulálta a „Soros-terv”-ezést, gyenge hangocskájával ismételgette egyre kevésbé érhetően és értelmezhetően a „Rogán-terv”-ezést. Én sem tudom, mi az a Soros-terv, és ha van is, maximum annyit tudok róla, hogy a terv névadója szerte a világban humanista mozgalmakat támogat, és a rendszerváltáskor Magyarországon sok mai potentátot indított el a karrier felé.


Szegény Egon!

Rónai Egon barátunk pedig szinte sírós arccal és hangon megpróbálta kifejezni, ha már úgysem mondtak semmit, ami belefér a kultúra kategóriájába, akkor legalább fejezzék be. Hiába igyekezett folyamatosan csitítani Németh Szilárdot és Molnár Zsoltot, a „tisztelt” vendégek mindvégig egyszerre és érthetetlenül beszéltek. A kocsmában ilyenkor leoltják a villanyt, és a részeg emberek amúgy is kevés aggyal félhülyére verik egymást. És tudják, mi a szörnyű? Hogy Molnár Zsolt és Németh Szilárd józanul tette ugyanezt. 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ