RSS Feed

Vérvád

Regös István - 2017. 10. 05. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vérvád

Már 1882-83-ban is hangos volt Európa egy Magyarországon zajló vérvád néven elhíresült pertől. A tiszaeszlári zsidókat azzal vádolta meg a kor rothadó szelleme, hogy keresztény gyerekeket, jelesen, ez esetben, Solymosi Esztert rituális okokból meggyilkolták. Vérét kalácsba sütötték és ünnepi asztalon fogyasztották el. Hála istennek, a kor értelmiségének nagyjai, művészek, írók, ügyvédek sikerrel védték meg a tiszaeszlári zsidókat, hiszen ilyen borzalmat soha nem követtek el sem Tiszaeszláron, sem az egész világon.

Csak az antiszemitizmust, a gyűlöletet szolgálták a vádak. És most 2017-ben azt halljuk egy kis, Szekszárdtól alig hét kilométerre fekvő településről, hogy gyűlölettel prüszkölt lincshangulat alakult ki. Miután Őcsényben egy fogadótulajdonos hivatalosan, oltalom alatt álló, törvényesen Magyarországon tartózkodó gyerekes családot be akart fogadni, hogy panziójában pihenhessenek, és érezhessék, mi, magyarok vendégszeretőek vagyunk.

Évente többször kövesd István királyt!

Unos-untig emlegetjük szent királyunkat, Istvánt, aki egyik legfontosabb irányelvnek tartotta befogadni az idegeneket, mindent eltanulni tőlük, ami jó és beépíteni őket a nemzet testébe. Mert azt mondta, így leszünk gazdagabbak, kulturáltabbak és erkölcsösebbek. Vannak települések Magyarországon, amelyekről szinte soha nem hallunk, csak annyit tudunk, hogy a háromezer-hatszáz falu és város közül egy. Szégyen ide, szégyen oda, én például húsz évvel ezelőttig életemben nem hallottam Alcsútdobozról vagy Felcsútról, most meg tudom, milyen fontos hely. Őcsény nem lehet nagy falu, kétezer-hétszáz lakója van, és mindösszesen hét kilométerre van Szekszárdtól. Egy kis igyekezettel talán egyszer össze is épülnek. Soha egy szót nem hallottam arról, hogy az őcsényi polgárok különböznek-e mondjuk, a szekszárdiaktól vagy a veszprémiektől. Gondolom, nem. Békésen élnek, megteremtik a megélhetésüket, házasodnak, gyermekeket szülnek, szóval semmi izgalom, egyszerű és hétköznapi az életük. És egyszer csak szinte még a csapból is Őcsény folyik.


Magyarország védőszentje, bocsáss meg nekik!

A fogadós, aki tette a dolgát, és igazán embernek mert nemcsak lenni, de mutatkozni is, akármilyen gyorsan lemondott - az ismétlem - oltalom alatt álló, törvényesen Magyarországon élő, itt tartózkodó család befogadásáról, épp csak megúszta a tömeg önbíráskodását. Szerencsére fizikailag őt nem bántalmazták, de panziójában, kocsijában kárt okoztak és őt magát többször és sokan életveszélyesen megfenyegették. Készült egy film a falugyűlésről, ahol kimondani is szörnyű, mert nem 1883-at írunk, és nem 1944-et, hanem 2017-et és Európai Uniós országban vagyunk, valódi lincshangulat alakult ki. Feldúlt, idős asszonyok vicsorogva ordibáltak. Az egyik odáig jutott, elhinni sem akartam, hogy én ezt a saját fülemmel hallom. Többek között azt rikácsolta, ide ne jöjjön egy se, mert mit számít, hogy gyerek, majd felnő és megerőszakolja a nőket, elrabolja a gyerekeinket és megeszi őket. Körülötte szinte önkívületi hörgésben helyeselt mindenki. A falu tizenegy éve regnáló polgármestere azonban sürgősen lemondott. Azzal indokolta, hogy fontos neki a falu nyugalma, és ha ő nem tud hozzájárulni ehhez, inkább lemond.


Íme, a veszélyforrás

Lázár János minisztertől megkérdezték, mit szól ehhez? Lázártól, aki politikai minősítés nélkül kijelenthető, hogy igencsak kulturált, okos ember. Figyeltem az arcát, először összeszorította ajkát, nem válaszolt a kérdésre, és aztán félig sajnálkozva, tán még szomorúan is azt mondta, hát kérem, szerintem a kormány nem tehet erről, mit csináljunk, ha egyszer ilyen az ország. Ez az ország nem magától lett ilyen, óriási a felelőssége azoknak, akik felkorbácsolták a gyűlöletet, emberevőknek kiáltották ki a menekülteket, akik a poklot hozzák ránk. A miniszterelnök pedig azt mondta, Őcsényben határozott, érhető választ adtak Brüsszel bevándorlási politikájának csődjére. Két püspök azonban, és itt most joggal mondom, hála istennek, kiállt a nyilvánosság elé és nemcsak elítélte egy tiszaeszlári vérvádra hajazó kis község hangadóit, hanem azonnal ajánlatot tett, hogy püspöki területükön szeretettel befogadják a törvényesen itt tartózkodó, oltalom alatt álló menekülteket. Lehet követni a példájukat! Sajnos azonban Erdő Péter bíborosunk elhárította a média ezzel kapcsolatos kérdéseit, pedig ő aztán jó kapcsolatot ápol a Vatikánnal. Miközben Ferenc pápa élharcosa egy humanista világ kialakulásának. Tudom, Őcsény egy kis pont. Sajnálom azokat, akik folyamatosan erőszakról, gyermekrablásról, emberevésről szónokolnak, pedig közülük talán még senki nem találkozott egyetlen menedéket kérővel sem. Szomorú, hogy több mint száz évvel az említett vérvád után egy új évezredben megpróbálják ugyanezt kiterjeszteni egy egész népre, öregekre, fiatalokra, gyerekekre. A gaz pedig úgy terjed, mint az influenza, nem ismer határokat és a kár, amit okoznak, lassan és nehezen gyógyítható.


Képek: hirado.hu, migrationaid.org,hvg.hu

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ