RSS Feed

Idegenlégiós paradicsom

Dalia László - 2017. 10. 06. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Idegenlégiós paradicsom

Az OTP Ligában Csányi Sándor MLSZ elnök minden igyekezete ellenére továbbra is légiósok tucatjai rúgják a labdát, többségük másutt már nem nagyon rúgna labdába, legfeljebb csereként, itt viszont alapjátékosok lehetnek, s jó pénz keresnek. Akkor viszont miért kapnak a cégek adójából súlyos milliárdokat a csapatok, hogy utánpótlást teremtsenek?

Persze, tudjuk jól, hogy még véletlenül sem utánpótlásra költik a klubok a közpénzt, hanem kifizetik az edzőt, a játékosokat, mert hát a jegybevétel a vízre sem elég. Az akadémiák egyébként is feleslegesen képzik a játékosokat, hiszen azok nem tudnak pályára lépni. Az már egy másik írás témája lehetne, hogy milyen képzés dívik ezeken az akadémiákon, s miért nem tudtak még egyetlen sztárjátékost sem kinevelni, amikor a jóval szegényebb Dinamo Zágráb utánpótlásából világsztárok nőnek ki.

A magyar klubok fittyet hányak az MLSZ jobbító szándékú kezdeményezéseire, s még az sem érdekli őket, hogy a szövetség még díjazza is, ha a fiatalok pályára lépnek. Miután ömlik a pénz a fociba, hiába tátonganak üresen az új stadionok, nincs szükségük azokra a milliókra. A jelenleg a bajnokság második helyén álló FTC hemzseg az idegenlégiósoktól, ezen humorizált a Balmazújváros edzője Horváth Ferenc is a minap, hogy „ennyi külföldi már rég nem járt a városban”. Igaz, hogy náluk is játszik négy külföldi, de a Fradikánál meg tucatnyi olyan légiós van, akik nélkül ugyanitt tartana a csapat. Ez persze már felveti az edző hozzáértését is, mert hát évek óta rosszul igazol az FTC. A mostani légiósok közül egyedül a gánai Paintsil tűnik jó játékosnak. És hát a bukdácsoló csapaton épp a levezető éveit taposó Gera és Hajnal hiánya látszik, s az egyetlen csúcsformában játszó Varga tolja a szekeret. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-két jó légiós ne férne be a leggazdagabb klubok keretébe, de Koch, Goriaran, Pedroso, Szpirovszki vagy Sternberg semmivel sem alkothat jobb csapatot, mint a légiósok nélkül felálló Paks. 

Van ellenpélda is, a jelenlegi legjobb, Videoton. Az ő keretüket tényleg erősítik a külföldiek, mint Lazovics, Scsepovics, Stopira és Henty, s közben bevetnek fiatalokat is, mint Mocsi, Bolla, Szabó és Tóth bence. Ám a nemzetközi kupában a Videoton is kevésnek találtatott. Herczeg András, a DVSC edzője saját nevelésű fiatalokra építi a csapatát, s így is jól szerepelnek. Náluk  a 21 éves Varga Kevin és a rutinos, 32 éves Tőzsér Dániel együtt húzzák a csapat szekerét, vagyis az edzőn múlik, hogy építi be a fiatalokat. Ha minden magyar klub a DVSC példáját követné, akkor az MLSZ talán léphetne egyet előre. Ám amíg például a Puskás Akadémia edzője, Pintér Attila egyetlen akadémistát sem játszat, s már a nevüket is megcsúfolja, nem nagyon lehetünk optimisták.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ