RSS Feed

Támadnak az atkák

M. A. - 2017. 10. 03. 8:32:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Támadnak az atkák

Az allergiások egy részénél, szinte napra pontosan augusztus 20-a a fordulópont, ha a legtöbb allergiás megbetegedést okozó parlagfű –fekete üröm (pollen) allergiát nézzük. De, ha az orrfolyásos, köhögős, esetleg asztmatikus tünetek szeptember folyamán sem mindig gyengülnek, akkor érdemes jobban utána nézni, hogy mi okozza a tüneteket.

Dr. Göndöcs Rita a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek-tüdőgyógyásza, valamint dr. Ragó Zsuzsanna kutatás-fejlesztési vezető szerint a hazai éghajlati viszonyok között a pollenszezon időjárástól függően február végétől az első fagyokig tart, három jól elkülöníthető időszakkal. Tavasszal 4-12 hétig a fák, májustól 3-5 hónapon át a fűfélék, nyár második felében és ősszel a gyomok: a fészkes virágúakhoz tartozó parlagfű, fekete üröm és csalánfélék. A meleg idő beálltával a kültéri penészgombák spóraszáma is emelkedik, mely kora őszig szintén magas marad.  A parlagfű Észak-Amerikában őshonos, magvait a múlt század elején hurcolták be gabonaszállítmányokkal. A virágporszórása július végén kezdődik és a legtöbb tünetet augusztus eleje-közepétől szeptember végéig okozhatja.

Vagyis, ha végre túl vagyunk a pollenszezonon, elkezdődik a fűtési időszak. És ezzel együtt az poratka allergia is támad. Az atkaallergiások októberben kezdenek erősebb tüneteket észlelni, mert a lakásokban a fűtéssel megteremtjük nemcsak magunk, de az atkák számára is az ideális körülményeket. Természetesen több időt is töltünk zárt helyiségekben. A fő atkaszezon Magyarországon októbertől áprilisig tart.

Aki érzékeny ezekre a kis pókfélékre, az a régi, ódon házakban, lakásokban, nyaralókban, hotelekben, táborokban fűtés nélkül is gondban lesz, a meleg nyári napokon is. Az atka allergia tehát egész évben támadhat.

Fontos az atkaallergiások számára, hogy mindig tiszta környezetben, lehetőleg új bútorok, lakástextíliák, szőnyegek között éljenek. Ha ennek ellenére is vannak tünetek, akkor a lakóhelyiségeket lehet racionálisan átrendezni, minél több szövetanyagot kiküszöbölve, antiallergiás anyagokat használva. A gyermekeknél a plüssállatok számát redukálni szükséges, és azokat hetente 60 fokon ajánlott kimosni, vagy 24 órára lefagyasztani. A háziporatka mennyiségét csökkenthetjük a fent említett módon, de mivel mindenütt előfordulnak, nem mindig érünk el teljes tünetmentességet.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ