RSS Feed

Pajzsmirigy, ha problémás

M. A. - 2017. 10. 02. 14:09:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Pajzsmirigy, ha problémás

Pajzsmirigyprobléma bármely életkorban felütheti a fejét, gyermekkortól kezdve egészen az idős korig. Nőknél általában jóval gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. De mindenkinek egyformán érdemes odafigyelni, sőt azt is eláruljuk, hogy hogyan.

Dr. Rencz Rita, a Svábhegyi Gyógyintézet endokrinológus szakorvosa foglalta össze a legfontosabb részleteket. Gyakori megbetegedés a struma vagy más néven golyva, amelyek nagyrészt nem járnak együtt a hormontermelés zavarával, kialakulásuk oka döntően a jódhiányban keresendő.  Ezen kórállapotok tömeges előfordulása egy bizonyos területen történő már gyerekkorban is megfigyelhető. Diffúz vagy göbös formák ismeretesek.

Ha a pajzsmirigy megnagyobbodás, illetve a göbök nem szembetűnőek, akkor általában csak egyéb okból végzett nyaki - elsősorban ultrahang - vizsgálatok során, véletlenül felfedezett eltérésként kerülnek leírásra. Az 1 cm-nél nagyobb göbök további vizsgálata mindenképpen indokolt a daganatos elváltozás kizárása okán.

Másik fontos betegségcsoport a pajzsmirigyhormon – termelés eltéréseivel járó kórképek, amelyek megnyilvánulhatnak a szükségesnél kevesebb illetve nagyobb mennyiségű hormon termelődésében. Ezek kialakulása gyakran autoimmun folyamatokra vezethetők vissza, mely folyamatok direkt oki terápiája jelenleg nem ismert. 

Pajzsmirigy túlműködés esetén olyan antitest termelődik, mely a pajzsmirigy fokozott hormontermelését indukálja.  Bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 20-40 év közötti nőkön jelentkezik. A pajzsmirigy alulműködés során viszont az antitestek krónikus gyulladásos folyamatot generálnak, amely során pusztulnak a pajzsmirigy sejtjei. Ez általában későbbi életkorban fordul elő, szintén döntően nőkön, de az utóbbi években egyre több fiatal nő páciensen is diagnosztizálják.

A hormonhiány elsősorban aluszékonyságot, fáradékonyságot, hajhullást, koncentrációs nehézségeket, menstruációs zavarokat, testsúly-növekedést, ödémaképződésre való hajlamot okoz. A hormon túlprodukció ingerlékenységet, „idegességet”, fokozott izzadékonyságot, rossz melegtűrést, remegést, fogyást, hasmenést, szapora szívműködést, vérnyomás-emelkedést okozhat.


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ