RSS Feed

NDK – októberi születésnap

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 10. 02. 8:43:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NDK – októberi születésnap

A Német Demokratikus Köztársaság (Deutsche Demokratische Republik/ DDR) a háború utáni Németországi Szovjet Katonai Közigazgatás 108 ezer négyzetkilométeres (kerekített adat) területén jött létre, 1949. október 7-én. Az NDK első államfője Wilhelm Pieck volt.

Hosszú hétvégével köszöntötte Németország az újraegyesítés (1990. október 3.) történelmi pillanatát. Ez a hónap, már az NDK-ban is főszerepet játszott! A hajdani Német Demokratikus Köztársaság éppen 105 esztendeje született kommunista vezéréről, Erich Honeckerről ma éppúgy ritkán hallani, mint a térképekről leradírozott egykori birodalmáról. De, a Trabantok, Wartburgok, MZ-ek még nem tűntek el Európa útjairól! A Deutsche Demokratische Republik/ DDR a háború utáni Németországi Szovjet Katonai Közigazgatás 108 ezer négyzet-kilométeres (kerekített adat) területén jött létre, 1949. október 7-én. Az NDK első államfője Wilhelm Pieck volt, legelső miniszterelnöke Otto Grotewohl. Ők ketten álltak a kommunistákból és szociáldemokratákból (1946) alapított Német Szocialista Egységpárt (SED) élén. A berlini „védőfal” 1961 augusztusi megépítéséig mintegy hárommillió keletnémet állampolgár távozott Nyugatra. 

Az ENSZ-be 1973-ban felvett NDK-nak akkoriban 16,8 millió lakosa volt. A Német Demokratikus Köztársaság alig egy esztendővel élte csak túl a 40. „születésnapját”. A fal és a belnémet határok '89 novemberi megnyitását követően, 1990 tavaszán - először és utoljára - szabad parlamenti választásokat tartottak az NDK-ban, amely az év nyarán szociális, gazdasági és pénzügyi unióra lépett az NSZK-val. 1990. október 3-án újraegyesült Németország. Ez a hivatalos aktus az NDK beolvadását jelentette a Német(országi) Szövetségi Köztársaságba (Bundesrepublik Deutschland/BRD). Az EU legnépesebb államának ma 83 millió lakosa van – kb. 10 százaléka külföldi. A legnagyobb idegenajkú közösséget a törökök, olaszok, lengyelek alkotják, s a hajdani Szovjetunió területéről is tömegesen érkeztek „áttelepülők”.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ