RSS Feed

Az USA visszavonul Havannából?

mti - 2017. 09. 30. 12:03:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az USA visszavonul Havannából?

Az Egyesült Államok minimálisra csökkenti havannai nagykövetsége munkatársainak számát - jelentették pénteken amerikai hírügynökségi források. Nem sokkal később Rex Tillerson külügyminiszter mindezt hivatalosan is megerősítette. Washington lépése megfigyelők szerint válasz az amerikai diplomaták Kubában történt rejtélyes megbetegedéseire.

      Az AP amerikai hírügynökség információira hivatkozva több amerikai lap is - köztük a Politico - jelentette, hogy diplomatái számának csökkentése mellett az Egyesült Államok meghatározatlan ideig felfüggeszti vízumkiadását is Havannában. A külföldi sajtótudósítók számára rendezett telekonferencián pedig egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő elmondta: kockázatosnak tartják amerikai állampolgárok kubai utazását, ezért óva intik őket az utazástól. Washington ugyanis attól tart, hogy amerikai állampolgárok célzott támadások célpontjai lehetnek a szigetországban.        
 Washington  lépése megfigyelők szerint válasz az amerikai diplomaták Kubában történt rejtélyes megbetegedéseire. Tavaly óta ugyanis legalább 21 amerikai diplomata, vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Az átfogó orvosi vizsgálatok ugyan még folynak, de azt már valamennyiüknél megállapították, hogy valamilyen agyi károsodás érte őket. Amerikai álláspont szerint a diplomatákat "akusztikus támadások" érték: a gyanú szerint eddig nem azonosított hangkibocsátó szerkezetek okozhatták a maradandó egészségügyi károsodásokat.       
  Az Egyesült Államok közvetlenül ugyan soha nem vádolta meg Kubát az "akusztikus támadások" elkövetésével, de mindig azt hangoztatta, hogy Kubának nemzetközi egyezményben foglalt kötelessége a területén szolgálatot teljesítő diplomaták és családtagjaik épségének megóvása.           
A  héten  közepén Rex Tillerson amerikai és Bruno Rodriguez Parilla kubai külügyminiszter Washingtonban zárt ajtók mögött tárgyalt, s bár a politikusok nem nyilatkoztak, közleményt sem adtak ki, de Heather Nauert külügyi szóvivő közölte: a két külügyminiszter "határozott és őszinte" légkörben megvitatta az amerikai diplomaták különös és egyelőre még nem is pontosan diagnosztizált megbetegedéseit.        
 Kuba mindig  következetesen tagadta, hogy köze lett volna az "akusztikus támadásokhoz", és a kubai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésszakának vitájában felszólalva hangsúlyozta: a kubai kormány is vizsgálatot indított az ügyben, de eddig nem sikerült azonosítania a betegséget.        Rex Tillerson  kora délutánközleményben erősítette meg a kiszivárogtatott információkat. Az amerikai diplomácia irányítója a kommünikében hangsúlyozta, hogy az amerikai lépések célja az amerikai diplomaták és személyzet  biztonságának garantálása. A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: az Egyesült Államok fenntartja diplomáciai kapcsolatait Kubával, és az amerikai politikát továbbra is az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekei vezérlik.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ