RSS Feed

Össze-vissza bal

Regös István - 2017. 10. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Össze-vissza bal

Amióta az MSZMP-ből (Magyar Szocialista Munkáspárt, 1989. október) kivált csoport megalapította a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), legalább kilenc elnöke volt. Indult Nyers Rezső vezetésével, és aztán jöttek a többiek: Horn Gyula, Kovács László, Hiller István, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József és Molnár Gyula. Ennyi elnök, ilyen rövid időre még gombócból is sok.

Akinek csak egy-két év jut arra, hogy megpróbáljon kialakítani egy tartható stratégiát és taktikát, annak bizony valóban nagyon nehéz dolga van. Mindenki ismeri azt az anekdotát, hogy ha egyszer nem működik jól a kupleráj, nem a matracokat kell kicserélni, hanem a kurvákat. Az MSZP vezetősége, elnökei, nagyjából mindenki – a kivétel Horn Gyula volt - mégis ugyanazokkal a kurvákkal és matracokkal operált. Ha pedig rossz a szolgáltatás, nem jönnek látogatók, kifogynak a törzsvendégek és a lányoknak annyi. Az MSZP vezetőin mindig eluralkodott a félelem, hogy íme, ha nekem sem fog sikerülni, lapátra tesznek.

Jobbra, balra igazodj!

Abban a pártban, amit MSZP-nek hívnak, mindig erősebb volt a klikkrendszer, mindenféle néven működő csoportosulás, ezért cikk-cakkban mentek, mint az ökörhugyozás. Sorra vesztették el legfontosabb támaszaikat, először az öregeket, aztán az innovatív fiatalokat, akik nem láttak jövőt egy dekadens pártban. A hatalomtól és az egymástól is való félelem bénította a cselekvési képességüket. Horn Gyula, a kis Horn, aki például méretben alig érné el Botka vállát, mégis kétszer akkora volt, mint ő és mindenki érezte, hogy a pártnak van „gazdája”. Aztán volt egy olyan, akit Gyurcsány Ferencnek hívnak és szintén megelégelte a totyogást, a pusmogást, az árulást. Gyurcsány nemcsak kilépett az MSZP-ből, hanem pár százezer embert magával is vitt. Pártja, az erősödő Demokratikus Koalíció inkább lett az MSZP kihívója, mint a regnáló hatalomé. Hogy miért? - teszi fel így a kérdést egy egyetemi hallgató. Azért, mert soha annyi támadást nem kapott sehonnan, mint saját volt pártjától, ahol elnökösködött is. Van ebben ráció. Ha végigkövetjük Gyurcsány nyilatkozatait, hosszú éveken keresztül megpróbált kiegyezni az MSZP élén fénysebességgel váltakozó elnökökkel. Aztán mindig megkapta a választ, mindenkivel igen, Gyurcsánnyal nem. Gyurcsány ezt megunta, és ha kell, saját erőből egyedül indul a jövő évi választásokon, ami elég lesz ahhoz, hogy bekerüljön a parlamentbe. Nem biztos azonban, hogy képes lesz-e frakciót alakítani. Ezért mondja Gyurcsány, ki az a hülye, aki ezek után még mindig pipiskedik a társulásért?


Ígéretes a bukta

És alighogy feltűnt B. M. - Botka, a Messiás - még azt sem tudtuk, hogyan lett a jelöltek jelöltje, de már kijelentette, az a feltétele, hogy miniszterelnök-jelöltként álljon az MSZP kampányának élére és Gyurcsány neve nem szerepelhet a közös lista élmezőnyében, illetve sehol sem. Legfeljebb, mert Botka mégiscsak jó ember, megengedné, hogy a XV. kerületben kaphasson Gyurcsány egy lehetőséget a választásokon való indulásra. Hát, ha én lennék Gyurcsány (nem vagyok!), vagy harsányan röhögnék, vagy valakit elküldenék melegebb éghajlatra. Ne mondja meg már nekem senki, hogy az általam alapított párt kivel szövetkezzen, kivel nem, és ha Botka és az MSZP velem, vagy a DK-val akarna közös platformra kerülni, szíveskedjenek egyenjogú partnerként kezelni bennünket! Valahogy így beszélne Gyurcsány, vagy máris így beszél, mert megunta a Botka-féle atyáskodást. 


Matek

Pedig érdemes elgondolkodni azon, a DK-nak többszázezer szavazója van, és nagy részük egyetért a párt alapító elnökével, Gyurcsány Ferenccel. Ismerős szöveg: Gyurcsány nem hoz, csak visz szavazatokat. A matematika igen makacs dolog. Ha a DK-nak van, mondjuk, ötszázezer szavazója és megállapodnak vele, hogy a hatalom jelöltjeivel közös listán minden választókerületben megvívnak, akkor Gyurcsányék a baloldalnak már legalább ötszázezer szavazatot hoznak. Lassan ott tartunk, hogy még a törzs-MSZP szavazók is meginognak, mert nem értik, mi történik a fejük felett. Botka mantrázik valamilyen győzelmi stratégiáról, de sem győzelmet, sem jó stratégiát nem ígér. Talán már valamelyik kampánytanácsadó javasolta neki, ne pattogjon már annyit, de hát most meg úgy mosolyog, hogy inkább vicsorogna. Így hát a baloldal olyan kusza, hogy nemcsak félnie nem kell tőle a jelenlegi hatalomnak, hanem lassan-lassan vagy már gyorsan-gyorsan sajnálni fogják őket. Lehet, hogy van egy jó receptjük, csak az étel, amit főznek belőle, ehetetlen lesz. Így aztán adódik a kérdés, hogy a receptet vagy a séfet kell-e kidobni?


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ