RSS Feed

A barátságról

Regös István - 2017. 09. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A barátságról

A barátság fogalma azóta létezik, mióta a homo sapiens csoportokba verődve élt. A barátságnak nem megfogalmazható jelentése volt, csupán csak a lényeget jelentette: az életet. Egy ember és a vadállat harcából csak a vadállat kerülhetett ki győztesen. De tíz ember már akár a mamutot is képes volt legyőzni. Innentől kezdve a hihetetlenül egyértelmű egymásra utaltság megszülte az ember és ember közötti barátság pótolhatatlan jelentőségét.

Nem véletlenül hívják latinul fráternek például a kolostorok lakóit, mert mint ugye, tudjuk, a fráter barátságot jelent. A fráterek, vagyis a kolostori barátok, ahol letelepedtek, maguk köré gyűjtötték a környék lakóit, és mert műveltebbek voltak mindenkinél, segítséget tudtak adni és kapni. Tanították az egyszerű népeket a földművelés titkaira, az élelmiszerek készítésére, hiszen tőlük származnak például a sajtok, az aludttejből készült termékek sokasága, a sör, szóval, sok-sok finomság. Barátok voltak, egymás és a nép barátai is. A francia forradalom jelmondatában is szerepel a barátság kifejezés: „Liberté, Égalité, Fraternité” magyarul „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség (barátság)”. 


Kapni és választani

Az ember a rokonait kapja, nem választhatja, maga dönti el, szereti-e őket vagy sem. A barátságért meg kell harcolni, időt kell adni, amíg kialakul, és csak később jöhetünk rá, hogy milyen fontos szerepet játszik az életünkben. Pontosan ezért, általában úgynevezett „helyzetekben” alakulnak ki akár örök barátságok is. Érdemes megkérdezni a férfiakat, mióta jegyzik a barátaikat, vagyis mikor szerezték őket. A válaszadók zöme az egykori katonatársakat jelöli meg. A katonaság alatt éltek át ugyanis olyan közös élményeket, melyek meghatározták a barátok későbbi szerepét is. A katonabarátok évtizedek múltán is friss emlékként felidézik az együtt töltött kalandokat, helytállásokat. Nehéz helyzetekben kiderül, hogy kiben van kitartás, ki adja fel könnyen, ki képes áldozatot hozni a barátjáért. De nagyon erős kötődést jelenthetnek a kollégiumi idők, hiszen összezárva derül ki, hogyan bírják egymást, kivel vannak szívesen együtt és kivel nem. Gyerekkorban, ifjúkorban rendkívül erős kötődések keletkeznek akár fiú és fiú, akár lány és lány között. Az ilyen barátságok akár egy életen át elkísérnek, még akkor is, ha csupán az emlékeit őrizzük.


Majdnem szerelem

Sose felejtem el, lehettem vagy 16 éves, amikor barátom, aki a Logodi utcában lakott, a Vár alatt, én pedig Pasaréten, akár többször is hazakísértük egymást. Vadul igyekeztünk megváltani a világot, észre sem vettük, hogy Pasaréttől a Budai Várig vagy négyszer megtettük gyalog az utat. Egyszer testi-lelki barátom azt mondta, képzeljük el, hogy felnőttkorunkban majd összetalálkozunk az utcán és nem lesz mit mondanunk egymásnak. Kezet rázunk és egy kiüresedett világ tátong közöttünk. Ezt olyan szörnyűnek éreztük, hogy szinte mindketten belebetegedtünk. Fogadkoztunk, hogy ez nem történhet meg és ifjúi hévvel két pohár sör után nagyobb méretű papírszalvétára megírtuk vérszövetségünk szövegét. Itt mindent megfogadtunk és megesküdtünk, hogy a barátságunk örök és átok sújtsa azt, aki a feltételeket megszegi. Aztán a legfiatalabb fiam egyik kerek születésnapomon addig kutatott, míg megtalálta ezt az ifjúkori barátomat és kérte, ugyan találkozzon már velem. És láss csodát! Azt mondta, nagyon sajnálja, de nem áll módjában újra kapcsolatba lépni velem, merthogy, ami volt az volt, ami elmúlt, nem lehet feltámasztani. Félt, hogy évtizedek után esetleg kínban fogant, nyögvenyelős találkozásunk fiatalkori élményeinket is elsodorja.


A hatalom és a bankszámla

Azt mondják, ha meg akarod ismerni a barátodat, adj kezébe hatalmat vagy adj kölcsönt neki! Ha meg akarod őrizni a barátodat, óvd a hatalomtól és ne adj kölcsönt! Ha bajban van, adj, és ne tartsd számon! Életem egyik legnehezebb helyzetében, amikor undok kezek eltávolítottak szerelmetes munkahelyemről, az egykori Magyar Televízióból, felhívtam egy kiváló embert Németországban, akit barátomnak tudtam. Belekezdtem a mondókámba, hogy képzeld, itt állok munka nélkül, amikor közbevágott, azt mondta, épp eligazítja a vállalatának vezetőit, de azonnal küldjem át a bankszámlaszámomat. Aztán este felhívott és azt mondta, ne haragudjak, hogy nem tudta végighallgatni a történetet, de úgy gondolja, először a segítség (pénzátutalás), és aztán jöhet a mese. Mert nagyon sokan úgy reagálnak, ha bajban vagyunk „ha tegnap szólsz, tudtam volna segíteni, de sajnos ma nem”. Így lassan-lassan közeledünk a célhoz, hogy elmondjuk, szerintünk mi a barátság. A barátság olyan törékeny, mint a hajszálvékony üveg, olyan tiszta és átlátszó, mint az erdei forrás, ha átsüt rajta a nap. A barátság az ember egyik legnagyobb adottsága. Éppen ezért miként kaviárt sem eszünk mindennap, barátokból sincs nagy gyűjteményünk. Igazi, hosszú távon is működő barátság alig van. Ha végignézünk az életünkön, azt mondjuk, sok jó ismerősünk volt, laza barátságok, haverságok jöttek-mentek, de az igazi, nagy barát ritka, mint az igaz szerelem. Éppen ezért óvjuk, ápoljuk, vigyázzunk rá!


A gyermekek is tudják

A barátságban nincsen számla. Nincs kettős könyvelés, nincs tartozik-követel rovat. A barátságban csak adni lehet és kapni, nehéz megmondani, melyik a nagyobb öröm. Akinek nincs barátja, az szegényebb a legszegényebbnél is. Szerencsés vagyok, mert a lehetőségekhez képest olyan barátaim vannak, akik először kérnek számlaszámot és csak utána mesét. Tudom, hogy egy kicsit szentimentális ez az egész, de a barátság mindig ilyen. Emlékszem, amikor a gyerekeimet először vittem óvodába, úgy kapaszkodtak belém, hogy alig tudtam elválni tőlük. Aztán délután kacagva szaladtak felém, a nyakamba ugrottak, és a boldogságtól meleg hangjukon elújságolták: „Nagyon jó volt ez a nap, apu, van már barátom!”


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ