RSS Feed

Népbutítás az ideális testsúly?

M. A. - 2017. 10. 01. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Népbutítás az ideális testsúly?

Az ideális testsúly elérése sokak titkos vágya, a fogyókúrák elkezdésének gyakori oka, és a sikeres fogyás szinte egyetlen fokmérője. De tényleg ennyire fontos az ideális testsúly, vagy csak egy mítosz, amellyel ideje leszámolnunk? Egyáltalán létezik az ideális testsúly?

"Mennyi az ideális testsúlyom?" - ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami a túlsúlygyógyászattal (obezitológiával) foglalkozó orvosi rendelőkben elhangzik.  Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint talán nem meglepő, hogy a fogalom megalkotása a biztosítótársaságokhoz kötődik, ugyanis nekik már jó néhány évtizeddel ezelőtt feltűnt, hogy a súlyfelesleggel rendelkező embereket érdemes magasabb kockázati kategóriába sorolni, mert rövidebb ideig élnek a statisztikai adatok alapján.

 Az ideális testsúly kalkulációja régebben a nem és testmagasság alapján történt, a közismert Broca-index, vagy módosított Broca-index felhasználásával. Ezen kívül sok más kalkuláció is létezik, korszerűbb esetben a nem, az életkor, sőt akár a csuklókörfogat is a számítás részét képezi.

„Az ideális testsúly táblázatok az ideális testsúly tartományon belül egy átlagértéket, és az alsó és felső határértéket tartalmaznak. A két határérték közti tartomány teljes egészében az ideális testsúly zónához tartozik, tehát nem egy bizonyos ideális testsúly értékben, hanem ideális testsúly tartományban kell gondolkodnunk!” - mondta az ideális testsúly fogalmáról Dr. Gajdács Ágnes.

Mindegy, hogy naponta, hetente egyszer vagy kétszer mérjük magunkat, a lényeg az, hogy ne járjuk meg a mennyet vagy a poklot minden mérésnél. A többség ráadásul nem tartja reálisnak a rá vonatkozó ideális testsúly értéket. A normális vagy az alatti testsúlyúak általában magasnak találják, a súlyfelesleggel rendelkezők pedig elérhetetlenül alacsonynak tartják a rájuk vonatkozó ideális testsúlyt, viszont a fogyókúra tervezésekor a felesleg mértékétől függetlenül mégis a rájuk vonatkozó ideális testsúly alá szeretnének kerülni! Az irreális célkitűzés azonban a sikeres fogyókúra leggyakoribb akadálya.

Az orvosi gyakorlatban jelenleg a BMI alapján történik a tápláltsági kategóriába sorolás. A BMI kategóriák alapján történik például  a túlsúly és az elhízás elkülönítése egymástól, és a súlyossági fokozat megállapítása. Az ideális testsúlyhoz hasonlóan viszont a BMI sem alkalmas az alkati különbségek, vagy a test összetételének megítélésére” - hívja fel a figyelmet az obezitológus szakorvos.

 


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ