RSS Feed

Sportból elégséges

Dalia László - 2017. 09. 24. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sportból elégséges

Ahogy emlékszem, a magyar miniszterelnök nagyon csalódott volt a Riói olimpia után, bár ezt sosem vallotta be. Igaz, Borkai Zsolt MOB elnöknek mennie kellett, mintha csak rajta múlt volna, hogy a hatalmas pénzek ellenére, amelyek 2010 óta sportba érkeznek, gyengécskén szerepeltünk az olimpián. Ha Hosszú Katinka és Kozák Danuta véletlenül lemaradt volna a repülőről, akkor a kudarc világraszóló lett volna.

A pénz nem minden, az új stadionokba sem özönlik a nép, miután a magyar foci ott tart, ahol harminc éve, vagyis a Világliga III-ban. És a többi sportágban sem jeleskednek a magyar sportolók, a kajak-kenu, a vívás és az úszók kivételével. Legalább is az esztendőnként juttatott 300 milliárd forintnak nincs különösebb nyoma. Jó, a fele eleve a labdarúgást gazdagítja, de a  sok szomszéd ország sportvezetője a másik felével is nagyon boldog lenne. És ott még mindig az a divat, hogy egy sikertelen olimpia, vagy világbajnokság után nemcsak az edzők, a sportvezetők is lemondanak.

Szeretjük mondogatni, hogy sportnemzet vagyunk, de ez egyre kevésbé igaz, s egyelőre pénzzel sem lehet visszahozni a régi idők dicsőségét, az olimpiánként megnyert tíz aranyat. Vigasztalót persze mindig találnak sportvezetők, edzők, sportolók, csak háta tények magukért beszélnek. Mert miközben több sportágban jó pénzért itt játszanak Európa legjobbjai, s a legkiválóbb spanyol, német, dán, horvát, szerb, svéd edzők állítják össze a csapatokat, csak a klubcsapataink szerepelnek jól. A magyar válogatottak nem igazán profitálnak a kánaánból, sőt éppen ellenkezőleg, miután a vidéki csapatok is összevásárolják a légiósokat, a magyar utánpótlás nem léphet pályára, vagy csak ritkán. És valljuk be, kényelmesebb is vásárolni, mint játékost nevelni. Hogy ez így nem piac és sosem lesz önfenntartó a klub? Ők aztán a mának élnek, s amíg az állam ilyen bőkezűen osztogatja a százmilliókat, minek törnék a fejüket, miért dolgoznának többet, járnának szponzor után. 

Ha a sportsikerek megtalálnak bennünket, akkor sem tudunk mértéktartóan, racionálisan örülni. A focisták sikeres EB-szereplése is sokakat megtévesztett, pedig ez egyszeri diadal volt, hiszen a magyar bajnokság továbbra is gyenge, a nemzetközi kupákból menetrendszerűen zúgtak ki idén is a klubcsapatok. A minap a Davis Kupában a teniszezők bravúrosan megverték az oroszokat és bejutottak a Világcsoportba. Ám mielőtt azt hinnénk, hogy a magyar tenisz csúcsokat döntöget, ragadjunk le a magyar gyepen. A szlovákok ellen a Városligetben, az oroszok ellen a Kopaszi-gáton építettek drágán pályát, hogy  előnyben legyünk. Fucsovics pedig élete legjobb formáját hozta a nagy versenyeken elfáradt oroszokkal szemben.És az is a magyar sport sajátja, amit a szakemberek mondnak Fucsovicsról, hogy sokkal többre lenne hivatott, jóval előrébb tartana, ha mindig ilyen elhivatottan játszott volna, mint most 27 évesen.Amúgy eltékozolt tehetségekből nagyon jól állunk, a világranglistán benne lennénk a top-10-ben.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ