RSS Feed

Közben is énekelj!

Regös István - 2017. 09. 21. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Közben is énekelj!

A frászt hozta rám Balog Zoltán EMMI-miniszter bejelentése a mindennapos éneklésről. Odáig ment, hogy személyes példaadással dalra is fakadt a mikrofonok előtt és szép tisztán, kántorhangon magyar népdalt énekelt. Bravó, miniszter úr! Elmondta, bár érzi, hogy félre fogják magyarázni a gondolatait, de ha az iskolában mindennap énekelhetnének a gyerekek, az megszépíthetné az életüket, mi több, még a tanulmányi előmenetelük is javulna. Na, jó, álljunk meg itt egy percre!

Nemrég a két nagy oktatási területen dolgozó szakszervezet vezetői sajtótájékoztatón kritizálták, hogy az iskolai tantervek szinte teljesíthetetlen terheket rónak a gyerekekre az általános iskola első osztályától a középiskolai érettségiig. És nem vicc, nem túlzás, csak egyszerű tény, több iskolában akár kilencedik órájuk is van a gyerekeknek. Ez még szimpla ároktisztítási munkának is sok. Nem csupán a gyerekek agyának túlterheléséről beszélnek, hanem már fizikai tüneteket is megállapítanak, amelyeket a fáradtság okoz. Erre most Balog miniszter előáll félreérthető javaslataival, hogy nem kötelezően kellene énekelni, csak ha találnak rá időt.

Az Örömóda illik ide

És idáig csak az oktatás, az iskolai éneklés lehetőségeit említette. Balog miniszter, aki egyébként lelkész is, valóban szép szavakkal, jól artikulálva, mély átéléssel beszélt a témáról. Érzelemtől fűtötten elmondta, hogy a magzat fogantatásának pillanatában a leendő kismamának már énekelnie kellene. Most figyeljenek, miközben megfogan az embrió, a leendő kispapa is csatlakozzon a kismama dalolásához. Hú, micsoda csodálatos pillanat! Milyen üdítő helyzet, hogy miközben különböző pózokban, összefonódva, ül, áll vagy fekszik a pár, ki-ki kedvenc nótáját dalolja, szépen intonálva, hogy a remélhetően megfoganó magzatnak is tetsszen. Mert mi van akkor, ha a papa heavy metalos és a mama rapper, vagy fordítva. Szegény magzatot már a fogantatás pillanatában is megzavarhatják!


Ne sikíts, énekelj!

Mert ez az ország fantasztikus. Sikítani lehet a gyönyörtől. Ja, meg énekelni közben. Jelentős összegeket csoportosít át a kormány, hogy az iskolák új hangszereket kapjanak, és egyre több iskolai kórus alakuljon. Mintha eddig ezt valaki is tiltotta volna. Eközben az iskolák panaszkodnak, hiányoznak a szaktanárok, rengeteg iskolai felszerelésben szűkölködnek, szimbólumnak pedig ott a krétahiány is. Bár ezt azonnal tagadják. Ha csak egyszer látnám Balog miniszter urat ilyen lelkesen, odaadóan küzdeni a pedagógusok jövedelméért, az iskolák fennmaradásáért, mint az esetleges mindennapos és mindenütt jelenlévő éneklésért! Remélem, nagyon sok, bébiprogramon dolgozó pár fogadja meg a tanácsot, és fogantatás közben összehangoltan énekel majd. De hát ez egy szabad ország, itt nincs parancs, itt mindenki másként élvez. Mindenesetre önként, dalolva.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ