RSS Feed

Török tiltakozás a kurdisztáni népszavazás miatt

mti - 2017. 09. 14. 11:30:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió megfizet azért, ha ragaszkodik a szeptember 25-ére tervezett függetlenségi népszavazás megtartásához - írta a török külügyminisztérium csütörtöki közleményében. Ankara egyúttal aggasztónak nevezte a kurdisztáni vezetőknek a referendummal kapcsolatban tett nyilatkozatait, és arra szólította fel Erbílt, hogy a józan észnek megfelelően cselekedjen.

    A török külügyi tárca ugyanakkor üdvözölte az iraki parlament keddi döntését, amely alkotmányellenesnek minősítette és elutasította a kurd népszavazást, valamint felhatalmazta Haider al-Abádi kormányfőt, hogy tegyen meg minden intézkedést Irak egységének megőrzésére.
    Ankara úgy látja, hogy az iraki Kurdisztán önállósodása felélénkítené a Törökországban élő kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit. A terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjai 1984 óta folytatnak fegyveres felkelést az ország keleti és délkeleti részében. A konfliktusban eddig csaknem 50 ezer ember vesztette életét.
    Emellett Szíria és Irán is hasonló okból ellenzi az iraki kurdok függetlenségét. A bagdadi kormány, illetve az Egyesült Államok pedig attól tart, hogy a referendum újabb konfliktust teremthet Irak központi vezetésével, de akár a környező államokkal is, ami pedig hátrányosan érintheti az Iszlám Állam dzsihadistái ellen folytatott küzdelmet.
    A kurdok független állam létrehozására törekszenek már az első világháború vége óta, amikor a gyarmattartó országok felosztották a Közel-Keletet, és a kurdok lakta területek felszabdalva négy szomszédos országhoz kerültek.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ