RSS Feed

A sportgarázdaság finanszírozása

Mogyorósi Géza - 2017. 09. 16. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A sportgarázdaság finanszírozása

Szerintem kevesen emlékeznek már arra, hogy a náci birodalom '36-ban két ötkarikás - összesen tízkarikás? - viadal házigazdája lehetett az öregkontinens szívében. A horogkeresztes zászlók ellenére sokan hitték el, hogy a Führer modern "mosolyországa" nem jelent veszélyt a nemzetközi békére. Három évvel a berlini olimpia után kiderült: tévedtek!

Megértem, hogy nem egyeztek bele a délnémet polgárok – főleg a parasztok – abba, hogy a festői bajor hegyvidéken téli ötkarikás versenyeket rendezzenek 2018-ban. Mára rengetegen elfelejtették, hogy azon a vidéken (némi tereprendezés után) Adolf Hitler 1936 elején nyitotta meg a IV. Olympische Winterspielét. Kilenc esztendővel később romokban hevert Európa. Anno nyolc sportágban, tizenhét versenyszámban mérték össze tudásukat a bajnokjelöltek. A berlini propagandaminisztérium és a belügyi tárca égisze alatt 1933-tól folytak az előkészületek. Korábban nemigen volt téli nemzetközi viadalra, sok száz sportoló és nézők ezreinek befogadására, elszállásolására alkalmas régió Németországban. Az olimpia rendezési jogáért Svájc (St. Moritz) és Kanada (Montreal) is csatasorba állt. De Hitler diktatúrája lett a befutó. 

Alig száz kilométerre a frissen megnyílt dachaui koncentrációs tábortól – másfél-két óra rabomobillal – az Olympia-Skistadion volt a történések egyik fő helyszíne. Persze már akkor sem csupán szurkolói voltak a sportünnepnek. Richard Strauss, miként rengeteg garmischi lakos, ellenezte, hogy a települését 1935-ben összevonják a szomszédos Partenkirchennel. A kivetett új községi adó is bosszantotta az embereket: nos, hiába tiltakozott a nép! A dühös zeneszerző egyenesen „a sportgarázdaság finanszírozása” (de szépen fogalmazott a mester!) miatt háborgott. Ám a városka elöljárói müncheni meghívót kaptak, és a gauleiter a lázadókat levegőváltozással fenyegette meg. Senki sem akart beutalót az új, közeli lágerbe.

A Führer 1936. február 6-án köszöntötte az ötkarikás téli show egybegyűltjeit. Az eskü szövegét a síző Wilhelm Bogner mondta el. Karl Ritter von Halt, a háború után az NSZK-ban is sikeres sportfunkcionárius, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német tagja – némi „Marschmusik” és karlengetés után – a megnyitón kijelentette: „Mi, németek, az olimpiával is meg akarjuk mutatni a világnak, hogy hűen vezérünk és kancellárunk parancsához, a békéért és a népek közötti megértésért munkálkodunk.” A folytatás ismerős. Pár hónap múlva horogkeresztes zászlók oltalmában nyári viadalokat is tartott az új birodalom. Két évvel azután, hogy kihunyt a berlini olimpia lángja zsinagógák váltak a tűz martalékává. Majd '39 szeptemberében lerohanták a keleti szomszédokat a német fegyveresek.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ