RSS Feed

USA: felejthetetlen elnökök

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 09. 12. 17:38:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

USA: felejthetetlen elnökök

Amióta 2017 januárjában hatalomra került Amerikában Donald Trump, egyre többen gondolnak nosztalgiával vissza - Európában is - az Egyesült Államok egykori elnökeire. John F. Kennedytől Barack Obamáig hosszú a lista.

A nosztalgiát tükrözi, hogy a '63-ban meggyilkolt J.F. Kennedy – akinek Berlinben múzeuma van – portréja dollár pénzérmén is ott csillog a numizmatikusok nagy örömére. S nem is olyan régen Ronald Reagen (1911-2004) arcképével hoztak forgalomba egy 44 centes bélyeget. A színész-politikus születésének centenáriuma alkalmából került anno az amerikai postahivatalokba a mini meglepetés, amit külföldön is kedvelnek a gyűjtők. Az ír származású családban felcseperedett Ronald Reagen sokoldalú személyiség volt. Noha a 30-as évek elején szociológiából és közgazdaságtanból diplomázott, sportriporterként, majd hollywoodi színészként kamatoztatta jó beszédkészségét, snájdig alkatát.

Politikai pályafutása első fontos állomása a kaliforniai kormányzói poszt volt 1966-ban. Innen már csak másfél évtized választotta el Reagent attól, hogy – röviddel 70. születésnapja előtt – letegye az esküt, mint az USA 40. elnöke. Az 1981 és 1989 közötti időszak a hidegháborús enyhülés periódusa volt. Ám a berlini fal '89 ledőlésekor már 10 hónapja Reagen utódja, George H.W. Bush volt az amerikai elnök. De ez már egy másik történet! 21. századi szereplőkkel – a népszerű Obamával és a „furcsa” Trumppal.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ