RSS Feed

Jameson Cine Fest Jiří Menzellel

Kubik Elvira - 2017. 09. 12. 17:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jameson Cine Fest Jiří Menzellel

Javában zajlik a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, A közönség hatalmas lelkesedéssel fogadta az Oscar-díjas cseh rendezőt és a Sörgyári capriccio c. filmjének felejthetetlen női főszereplőjét. Jiří Menzel Életműdíjat, Magda Vášáryová az Európai Mozi Nagykövete Díját vette át a fesztiválon.

Bíró Tibor fesztiváligazgató megnyitóbeszédében köszönetet mondott a támogatóknak és kiemelte, hogy a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a hagyományok megőrzése mellett folyamatosan fejlődik. Idén egy kétszáz fős teremmel bővült a vetítőhelyek száma és az elmúlt években már világsztárok is rendszeres vendégei a fesztiválnak. 

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy megtartsuk az emberi szó erejét, a filmfesztiválok azért is a jelentős események, mert ott a résztvevők beszélgetnek egymással. A 14. CineFesten, Miskolcon akár két Oscar-díjas filmrendező - Szabó István és Jiří Menzel - mellé is leülhetünk beszélgetni. 

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere fesztiválnyitó gondolataiban kitért rá, hogy a filmkultúra hagyományait tisztelő, de új utakat kereső, új tehetségeket felfedező CineFest támogatásával a város üzenete az, hogy kitartó munkával világszínvonalú értékeket lehet létrehozni ebben a régióban. 

Muszatics Péter filmtörténész, a CineFest, CineClassics szekció kurátorának laudációjában elhangzott: „Nyitófilmünk, a Sörgyári capriccio női főszereplője, Magda Vášáryová nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, munkája közben bizonyította: igazi európai.”

Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész laudációjában rámutatott, hogy Magda Vásáryová életpályája első szakaszában gyönyörű, érzékeny, szenvedélyes színésznő volt, majd később elegáns, intelligens, hűvös diplomata lett. E két, látszólag ellentétes szerep Magda pályáján szépen összefér. Kiemelte a díjátadó pillanatának nagyszerűségét, amikor egy igazi európai személyiség, egy tíz nyelvet beszélő nagy színésznő és jeles diplomata Európa-díjat kap Miskolcon. 

A Jamesen CineFest tavaly az Európa-díjjal Juliette Binoche színésznőt tüntette ki, idén Magda Vásáryová vette át az elismerést. 

Magda Vásáryová köszönőbeszédében elmondta, hogy a Sörgyári capriccio üzeneteiből számára a legfontosabb, hogy nem szabad szomorkodni, mert az életben minden egyes nap szép lehet, különösen, ha egy kis őrültséget is belecsempészünk. Maradjunk hóbortosak, bolondosak, vidámak, mert semmi sem fontosabb annál, hogy minden napot boldogan éljünk meg.  


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ