RSS Feed

Miért éppen Adria?

Dalia László - 2017. 09. 10. 8:03:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért éppen Adria?

Az Adria kétségtelenül a magyar turisták egyik kedvence, s miután nincs tengerünk, a horvát part pedig Budapesttól sincs messzebb, mint 500 kilométer, indoknak sem kell több. Persze, kíváncsi lennék, mit mutatna egy felmérés, amely "Miért éppen Adria?" címmel készülne. Sok meglepetésben talán nem lenne részünk, hiszen többeknek már a "tenger" is egy varázsszó.

Én persze elfogult vagyok, mert mióta közlekedem, motoron vagy autóval, minden esztendőben legalább egy hétig úszom az Adriában és eszem az ottani tengeri herkentyűket. És még ez sem minden, hiszen voltam arra buszon, vonaton, sőt egyszer negyedmagammal végigstoppoltam Pirantól Dubrovnikig. Irigylem a horvátokat, mert hát úgy érezhetik magukat, mintha paradicsomba születtek volna, nekünk meg legalább 500 kilométert kell utazni, hogy legalább egy hétig a tenger sós levegőjét szívhassuk. Özönlenek is a turisták, idén már olyan boom volt, hogy Dubrovnikban már azon gondolkoznak, korlátozzák a forgalmat. Igaz, néha nosztalgiázom az árakon, hiszen évekkel ezelőtt 200-220 kunáért ehettünk kétszemélyes halastálat a vendéglőben, ma 370 kunáért adják ugyanazt. A Fidesz-hívőknek némi gyógyír lehet, hogy mindezt egy punati vendéglőben adják, ahol nemrégiben Orbán Viktor vacsorált a családjával. Bár nem sokan találkozhattak vele, miután a kikötőváros felkapott, partmenti konobái helyett a miniszterelnök egy eldugott kisvendéglőt választott. S ha nem az ötcsillagos Falkensteiner  szállodában laktak, hanem egy jachton, akkor talán senki sem látta, csak a Lara vendéglőse.

Mindaddig, míg nem készül el a "Miért éppen Adria", magam készítettem egy reprezentatív felmérést egy eldugott Krk szigeti faluban. Mielőtt valaki belekötne a felmérésem nagyságába vagy hitelességébe, elmondom a kritériumokat. Egy órás sétát tettem késő délután a parton, s útközben számoltam a magyar rendszámú autókat. Tízig jutottam. És ezek után bizonyítanom sem kell, hogy a magyarok nem a baskai homokot vagy az izici csodaiszapot keresték, még csak nem is Orbán nyomát, hanem a magát a tengert. És hol másutt találnák meg, mint a horvát sziklás partokon, amelyek sokkal izgalmasabbak, mint a túlsó parton az olasz riviéra. És nem kell minden este vendéglőbe menni, a rijekai piacon fehér és kék halat, tintahalat, kagylót, rákot is vehetünk viszonylag olcsón.

Egy ország vendéglátásáról keveset mondanak el a szállodák, hiszen azok többnyire nemzetközi standard alapján működnek. Az apartmanok viszont meglehetősen árulkodóak. A horvátoknál manapság ritkán érhet csalódás. Krk-en egy tíz apartmanos házban laktunk, amelyet egy gondnok házaspár tartott rendben. Egy konténerben rendeltek, s a medencétől a fügefákig mindenről gondoskodtak. Egy német család éjszaka érkezett, s tíz perc alatt akkor is előkerült a gondnok. Zorán mellesleg büszke horvát lehet, mert csak búcsúzáskor mutatta meg a személyijét, amely szerint a Mészáros névre hallgat, miután nagyapja magyar volt.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ