RSS Feed

Haluskafesztivált rendeznek a Vanyarcon

mti - 2017. 09. 08. 13:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Haluskafesztivált rendeznek a Vanyarcon

Haluskafesztivált rendeznek szeptember 9-én, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon: idén tizennegyedik alkalommal találkoznak a községben a szlovák eredetű fogás kedvelői, emellett a havasi juhászatról szóló kiállítás is nyílik - közölték a rendezvény szervezői.

Nedeliczki Teréz elmondta: a fesztiválra idén 15 csapat nevezett, mindegyik elkészíti a zsűri számára a haluska két alapváltozatát: az egyik a juh-, vagy tehéntúrós, a másik a káposztás. Utóbbi készülhet édes, vagy savanyú változatban is. Előbbiek mellett "szabad kategória" is létezik, itt csak a versenyzők fantáziája szab határt a feltéteknek, így különféle pörköltek, töpörtyű, libamáj is előfordult már a korábbi években.
    A haluska, másik nevén sztrapacska szlovák eredetű étel, csak reszelt burgonya, liszt és só hozzáadásával készül, tojást nem használnak - mondta Nedeliczki Teréz. Hozzátette: a haluska főzése helyigényes csapatmunka: a burgonya megpucolása, lereszelése, a tészta keverése és kifőzése is külön embert igényel.
    A rendezvény megnyitója 10 órakor lesz, a színpadon később az érdeklődők folklórelőadásokat láthatnak. A főzőverseny értékelése és az eredményhirdetés 17 órakor kezdődik.
    A rendezvény programját kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, népi játszóház, sétatraktorozás és -lovaglás színesíti. A tájházban a tojáspatkolás fogásait láthatják az érdeklődők. A rendezvénnyel egy időben a Dessewffy-kúriában megnyitják a szlovákiai Liptóújvári Juhászati Múzeum Havasi juhászok - Mesterségek és kultúra című kiállítását is. 


Fotó: gasztroabc.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ