RSS Feed

A szarka farka

Regös István - 2017. 09. 07. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szarka farka

Ugye, ismerik a mondást: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Valahogy azt jelenti ez a néhány szó, hogy sokan jelölik önmagukat valamilyen erejüket meghaladó pozícióra, aztán piszkosul csodálkoznak, hogy ha hasra esnek, mert nagy rájuk a kalap és nem látnak ki alóla. Ahogy föltápászkodnak, már menetközben kész a mentegetőzésük, persze, hogy nem sikerült, mert akikkel körül voltak véve, folyton gödröket ástak előttük, hogy elbukjanak.

Arra még csak gondolni sem akarnak, hogy röpke kis regnálásuk idején hány embert löktek ők a gyorsan megásott vermekbe. Ha már ilyen vidám hangulatban vagyunk és idézgetjük a népi szólásokat, akkor álljon itt az is, hogy aki másnak vermet ás, az a sírásó. De legalábbis maga esik bele. 

Nagy a feje, búsuljon a ló

Az utóbbi időben bőségesen akad példa az önjelöltek küzdelmeire. Ismert a folyamat, valaki egyszer csak mások biztatására bejelentkezik egy pozícióra. Az első mondata az, hogy álljon meg a gyalogmenet, még a menyasszony megbabázik, én nem jelentkeztem erre a pozícióra, de engedtem a győzködésnek és most ezért vagyok itt. De hát tudjuk, hogy ez nem igaz. Tehát nevezzük nevén a gyermeket, itt van ez a derék ember, akit úgy hívnak, Bienerth Gusztáv. Az ország jelentős részének fogalma sem volt, hogy ki ő, honnan jött, mit csinált addig, amíg fel nem tűnt az úszóvilág egén. Jó, volt már kormánybiztos, dolgozott a turisztikában, de hogy hipp-hopp, hogyan lett az úszó szövetség elnöke, az már valóságos rejtély. Egyszer hallottam beszélni egy kiemelkedő rendezvényen, ahol többek között átadták az év turisztikai díjait. Reggel még a magyar turizmus első embereként tartott előadást, de aznap délutánra már más volt ebben a pozícióban. És mikor megkezdődött az ünnepély, már úgy mondta el a beszédét, hogy tulajdonképpen nem ő volt az „illetékes elvtárs”. Mit tesz isten, meg kellett hallgatni a beszédét, ami arról szólt, nehogy valaki azt higgye, hogy ő megbukott, kirúgták, csupán más területre irányították át. De a beszédében még egyes szám első személyben olyan mértékű öndicséret hangzott el, hogy sokunknak forgott a gyomra.


Katapult

B. G. nem sokáig volt állástalan, hiszen ejtőernyősként berepült az úszó szövetség elnökségébe, annak is a tetejére, elnöknek. Kellett valaki, aki kellően pikírt tudott lenni, hogy felvehesse a versenyt az egyik legdörzsöltebb sportvezetővel, a bukásra álló Gyárfás Tamással szemben. Az úszó szövetség nagyszámú elnöksége pedig majdhogynem egyhangúan, de mindenesetre nagy többséggel megválasztotta elnöknek. És B. G. bevágódott az üzletbe, mint elefánt a porcelánboltba. Mindig és mindenhol hangoztatta, hogy őt a szövetség elnöksége szinte teljhatalommal ruházta fel és a belé vetett bizalom egy és oszthatatlan. Talán igaza is volt, szinte felállva, tapsolva iktatták be a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjára és mire észrevették, mindenkinek a fejére nőtt. Majd amikor rájöttek, hogy nem kérnek belőle, addigra olyan taktikát választott, hogy minden vezetőt, főleg a korábbiakat, megpróbált olyan helyzetbe hozni, hogy jobb, ha csendben maradnak, mert ő sok mindent tapasztalt az ellenőrzések során, amiről érdemes lesz majd beszélni. Ám nem ijedtek meg tőle. És megtörtént a csoda, hogy B. G. néhány hónapos uralkodása után úgy került lapátra, mint Jancsi és Juliska meséjében a boszorkány. Mi több, a leváltása oly csúfosan történt, amire talán még nem is volt példa a hazai sporttörténelemben. Ugyanis miközben saját védőbeszédét tartotta, az elnökség tagjai felálltak, hátat fordítottak neki és vastapssal szétverték a beszédét. És akit nemrégen még túlnyomó többséggel választottak elnökké, azt most szinte száz százalékos többséggel távolították el. Mert, hogy sokat akart a szarka, de nem bírta a farka.


Bajnokok Ligája

Na, de ugye ilyen nincs a politikában, legfeljebb valami hasonló. A szocialisták szoktak ilyen érdekes helyzeteket előállítani, a legaktuálisabb példa, éppen Botka László szerepe. Aki egy kicsit is járatos a politikában, az még emlékszik arra, amikor Botka Lászlót, aki abban az időben az MSZP választmányának elnöke volt, leszavazták, más szóval leváltották elnöki pozíciójából. B. L. (nem a Bajnokok Ligáját jelenti) visszavonult vidéki várába és azt nem tudom, hogy sértetten-e vagy nem, de végezte a helyi követelmények szerinti munkáját. Aztán egy napon, megint nem tudjuk, ez hogyan történt, valószínűleg ugyanúgy sokan kérték fel arra, lépjen újra szorítóba és jelentkezzék be a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjének. És ő bejelentkezett. A bejelentés pillanatában feltételeket támasztott, csak akkor, csak úgy, csak addig, amíg minden az ő akarata szerint fog történni. Mindezek után a korábban eltanácsolt választmányi elnököt örömmámorban fogadva, szinte száz százalékosan megválasztották miniszterelnök-jelöltnek. Már az első napokban bejelentette, nem hajlandó együtt működni a második legnagyobb baloldali párttal, a Gyurcsány által alapított Demokratikus Koalícióval, illetve egészen pontosan, a DK-val igen, de alapító elnökével nem.


Ronaldo nélkül?

Ez olyan, mintha csak akkor lennénk hajlandók BL-kupában focizni a Real Madriddal, ha nem áll be Ronaldo. Ez még viccnek is igen, igen gyenge. Mert, hogy Gyurcsányt miként sértegeti, az legyen az ő személyes dolga. Gyurcsány mögött azonban több százezer baloldali ember áll, többnyire az MSZP tagságával hasonló gondolkodásúak, így hát nem csupán Gyurcsányt sérti, hanem sok-sok baloldali embert is. Tehát most ott tartunk, mint Bienerth az utolsó heteiben. Mindkét oldalon megy a füstölgés, a szinte egyhangúan elfogadott Botka miniszterelnök-jelölt hirtelen szembe találkozhat az elégedetlenek sokaságával. Olyan emberekkel, akik nem azon gondolkodnak, hogy kivel nem szövetkeznek, hanem, hogy kivel igen. Márpedig néhány hónap múlva parlamenti választások lesznek Magyarországon. És ahelyett, hogy a baloldal, mint egykor a világ proletárjai, egyesülnének, szinte osztódással szaporodnak. Kíváncsi leszek, hogy a közeljövőben, ha a közvélemény-kutatások esetleg az MSZP népszerűségi indexének süllyedését jelzik majd, a következő országos MSZP összejövetelen vajon hányan fognak hátat fordítva tapsolni? Mert, mint tudjuk, sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ